Szombathelyi Televízió

Horgászrend

2006. február 28., 12:41
A Sporthorgászegyesületek Vas Megyei Szövetségének horgászrendje2006 január 1-től.

1./ A vízjegyzékben felsorolt álló- és folyóvizeken horgászat alkalmával mindenki az országos szabályokat köteles betartani az alábbiak kivételével:

A szombathelyi Csónakázó és Horgásztavon mindennemű etetés tilos. A Csónakázó-tó szigetéről egész évben tilos horgászni, tilos a befagyott tavon a lékhorgászat. Tilos a megye tavain a horgász stégek építése. Állóvizeken tilos a csónak használata és a csónakból való horgászat.

A Rába folyó alábbi szakaszain tilos a horgászat:

Az Ikervári Rába folyón levő duzzasztómű területén, valamint előtte és utána 50-50 méteren belül. Tilos az átjárás a duzzasztómű hídján. /Üzemi terület./

Az  Ikervári Patkó tavon, hrsz. 0366.

Az Ikervári két holtágon. 

Az Ikervári  műcsatornán az uszadék terelőtől a beeresztő zsilipig mindkét partoldalon, illetve a beeresztő zsilip alatti betonteknő végéig.

Az Ikervári  műcsatornán levő vizierőmű bekerített területén, valamint előtte és utána 50-50 méteren belül.

Az Ikervári műcsatorna töltésén a gépkocsi közlekedés /parkolás/ tilos, horgászni megfelelő életmentő eszköz birtokában lehet. /mentőmellény, mentőöv, dobókötél./

A Körmendi Rába folyón a duzzasztónál, és az erőműnél 50-50 méteren belül.

A Magyarlak-Csörötneki Rába folyó szakaszán a műtárgyaktól 50-50 méteren belül.

A biztonsági előírások be nem tartása miatt keletkező kár az okozót terheli!

A horgász köteles a vízminőséget és a környezetét megóvni, horgászhelyét tisztántartani. Szemetes helyen horgászni tilos! Horgászhelyek környezetében a növényzet irtása, károsítása tilos.

A hulladékgyűjtést és elszállítást úgy kell megoldani, hogy a vízbe és avízpartra hulladék ne jusson.

A vízfolyások medrében tilos a horgászállások kialakításához fákat bedönteni, stéget építeni, az áramlási viszonyokat megváltoztatni.

A vízfolyások és vízi létesítmények műtárgyai, vagy azok tartozékainak rongálói, a zsilipek illetéktelen nyitását, zárását végzői ellen a VÍZIG. rendőrségi feljelentést tesz. A garázda személyeket a horgász köteles bejelenteni, lehetőség szerint beazonosítható módon. /rendszám, stb./

A vízfolyásokhoz tartozó műtárgyakról, illetve azok 50 m-es körzetében csak külön vízügyi engedély birtokában lehet horgászni. A Répcén a góri árvízi tározó völgyzárógát alvizi 5 m-es és felvizi 50 m-es szakaszán tilos a horgászat. A vízjogi létesítési engedéllyel kialakított surrantók előtt és után 5-5 méteren belül tilos horgászni!

Az észlelt halpusztulást kötelező azonnal jelenteni a területileg illetékes halőrnek.  Vízszennyezés esetén haladéktalanul értesíteni kell Vízügyi Igazgatóságot és a Környezetvédelmi Felügyelőséget. Telefon: 06-94-506700.

Tilos a védett állatfajok szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- és búvóhelyének károsítása.

Haletetésre környezetre káros anyagokat tilos használni.

A Máriaujfalui tavat tápláló Hársas patak folyásirány szerinti bal oldalán, továbbá a tavon a patak betorkollásától a bal oldalon 100 m-es szakaszon élőhelyvédelmi okok miatt tilos a horgászat, az etetés, stég vagy horgászállás létesítése.

Gyöngyös patak:
Kőszeg város határában lévő Gulner-malomtól a Lukácsházi Önkormányzati parkolóig.

Vasszécsenyi Új-Ebergényi Kastélyszálló területén.

A két felsorolt területen külön ún. „Kiemelt Területi Jeggyel” lehet csak horgászni! A kiemelt területeken kizárólag egy darab. bottal és egy darab egyágú horoggal szabad horgászni. Merítőszák vagy vizes textília és horogszabadító használata kötelező! A horgászat csak a felsorolt eszközök birtokában kezdhető el.

A Kőszeg város határában levő Gulner-malomtól Lukácsházáig a Gyöngyös patak  folyásirány szerinti bal partja horgászható.

A Vasszécsenyi Új-Ebergényi Kastélyszálló területén a Gyöngyös patak folyásirány szerinti jobb partja horgászható.

A Margit-szigeti övcsatorna folyásirány szerinti jobb partja horgászható, az itt fogott halat a  helyszínen napi áron ki kell fizetni; fajlagos fogási tilalmi idő és darabszám korlátozás nélkül,  naponta 10-18 óráig, egész évben.

2./ A Vas megyei folyóvizek közül a Rába folyó, Lapincs, Strém, Pinka, Répce, Gyöngyös határvíznek minősül,  mivel keresztezik az államhatárt. A felsorolt folyóvizek határközeli részén a határrend betartása kötelező.
Tilos az államhatár jogellenes átlépése.
Tilos a határjelek rongálása, áthelyezése.
Tilos bármilyen tárgy - így az úszós , fenekező és műcsalis horgászszerelék - államhatáron történő átdobása.

Tilos vízi járművel tudatosan vagy a víz, szél sodrása következtében államhatáron átkerülni.

A felsorolt határrendsértések esetén a magyar Határőrizeti szervet értesíteni kell.
Telefon: 06-94-311240, 71-83 mellék.

3./ Vas megyei területi engedéllyel rendelkezők:
Felnőtt horgász:
két darab horgászbottal horgászhat, maximum  botonként két darab horoggal.
Méretkorlátozás alá eső nemeshalból fajonként naponta két darab, összesen öt darab fogható. Egyéb hal naponta 6 kg. fogható.

Ifjúsági, felsőoktatási intézmény hallgatója, /iskolalátogatási igazolással/  horgászfeleség,  70 éven felüli, mozgáskorlátozott: egy darab horgászbottal horgászhat, maximum  két darab horoggal. Méretkorlátozás alá eső nemeshalból fajonként  naponta egy darab, összesen három darab fogható. Egyéb hal naponta 6 kg. fogható.

Gyermek 14 éves korig: egy darab horgászbottal  és egy darab horoggal, kizárólag úszós horgászkészséggel horgászhat. Naptári naponként 3 kg. egyéb hal, illetve naptári hetenként egy darab méretes nemeshal fogható.

A compó kifogható mérete 30 cm.
A pisztráng kifogható mérete 25 cm.
A paduc és domolykó mérete 25 cm.

A 104/2005. /XI.11./ FVM-KVVM. együttes rendeletével ellentétben a szövetség kezelésében lévő vízterületeken 2006.05.02-a és 2006.06.15-e között tilos a 10 kg. alatti súlyú /Silurus glanus/ megtartása.

4./ A szövetség kezelésében lévő állóvizeken ponty fajlagos fogási tilalom nincs, kivéve a három környezetvédelmi területen levő vízterületet: 
   - Hársas tó  - Máriaujfalu
   - Himfai környezetvédelmi tó - Felsőmarác
   - Vadása tó előtározóval együtt – Hegyhátszentjakab.
     
A felsorolt vizeken a ponty fajlagos fogási tilalma május 2-től június 15-ig tart.
A haltelepítések időpontjától számított  öt teljes naptári napig időszakos általános fogási tilalom van bevezetve, amelyet a helyszíneken táblák jeleznek.

Szombathely, 2006. január 1.


   Csiszár István s.k.
                  elnök