Szombathelyi Televízió

Pisztrángos vasi vizek

2006. február 28., 12:39

Gyöngyös-Lukácsháza
Fák között és alatt kígyózik hosszan az érintetlen patakmeder Lukácsháza felett, ahol magával ragadó látvány, kecsegtető fogási esély, és egész évben stabil vízszint várja a horgászokat.
A Gyöngyös a legvadabb arcát találjuk itt: gyökerek dzsungele, magaspartok, leszakadt földfalak, kavicszátonyok, uszadék torlaszok, szigetek és gyors sodor-vetődések, egyszóval minden, amitől eláll a lélegzet.

 

Gyöngyös-Vasszécseny övcsatorna
Az Új- Ebergényi Kastélyszálló parkjában található Margit-sziget körüli kanyarulat a Gyöngyös patak vizével táplálkozik. A kiszélesített és kimélyített meder rengeteg pisztráng élőhelye.

A Margit-sziget körüli övcsatorna elsősorban azoknak ideális horgászhely, akik biztosra akarnak menni.

 

Gyöngyös-Vasszécseny vadvíz
A kastélypark határán – közel egy kilométeren át – visszaduzzasztva, de még így is sebesen surran a Gyöngyös, amelynek vize a változatos part fölé magasodó fák lábát mossa, és gyakran ki-ki önt a bokrok közötti laposokra. Sok az ígéretes hely - a szakasz viszonylagos rövidsége ellenére is - egésznapos kikapcsolódást biztosít ez a szakasz.

 

Répce-Bük
A híres fürdőközpont közelében lévő patak két mélyvízű szakaszát duplasurrantók biztosítják.

Ezek között, illetve felett és alatt a legyezőhorgászat számára kedvező szilárd, kavicsos mederben rohan a hidegvízű, sekély, de sokszínű Répce patak.

 

Pinka-Vaskeresztes
Itt aztán van változatosság! Duzzasztó, sziget, sóderpadok, mély csatorna és gázolható patak, egyszóval minden, ami lázba hoz egy legyező horgászt. A híd alatti szakaszon széles, szinte folyónyi mederben, kövek között halad tova a Pinka. Igazi sebes pisztrángos helyek ezek, amelyet a paduccsapatok állandó jelenléte színesít, és  termetes szivárványosokkal is összeakadhatunk.

 

Pinka-Horvátlövő
A faluban „Pinka-patak” feliratú tábla segít az országhatárt jelentő vízhez találni. A bal parti kultúrszakaszról kényelmesen horgászható meg az átlagosan két méter mélységű, egyenletes meder. Kevésbé legyes, inkább pergetős, élőcsalis horgászhelynek számít. A többmázsás sziklákkal kirakott mederoldalnak köszönhetően a pisztrángok ideális körülmények között élnek.