Szombathelyi Televízió

A szövetség bemutatása

2006. február 28., 12:38

Kezdetben a horgászegyesületek az 1946-ban megalakult Magyar Országos Horgász Szövetséghez tartoztak. Az '50-es évek végére azonban a horgászegyesületek létszáma és az egyesületi taglétszáma többszörösére növekedett, ezt a Budapesti székhelyű szövetség már nem tudta ellátni. Ezért sorra alakultak a területi szövetségek, köztük a MOHOSZ Rába vidéki Intéző Bizottsága, amely a megyénken kívül győri, veszprémi és zalai egyesületeket is magába tömörített. A MOHOSZ Rába vidéki Intéző Bizottság első elnöke Németh József volt, majd dr. Miklós Andor töltötte be a tisztséget.

1979-ben a tovább növekedett horgászlétszám miatt a megyerendszer mintájára minden megyében intéző bizottságokat hoztak létre, amelyek a MOHOSZ megyei intéző bizottságaként működtek. Így alakult meg a MOHOSZ Vas megyei Intéző Bizottsága, amely kizárólag a megyén belüli horgászegyesületeket tömörítette magába. Az intéző bizottság elnöke Kiss Alajos, majd dr. Kovacsics József volt. Az országos szövetség közgyűlése a rendszerváltást követően nem tartotta jónak, hogy a felülről történő irányítás határozza meg a horgászmozgalmat, ezért úgy gondolták, hogy az alulról-felfelé történő építkezés lenne a célszerű. Az egész horgászszövetség ennek kapcsán alapjaiban átrendeződött, és 1993-tól a szövetségek szövetségeként működött tovább. Ez azt jelentette, hogy a megyei egyesületek létrehozták a megyei szövetségeket, a megyei területi szövetségek delegáltjai pedig az országos szövetséget.

Az 1993-ban alakult Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetségének Horváth József volt az elnöke, majd 1998-tól Csiszár István tölti be napjainkban is az elnöki tisztséget. A megyében jelenleg 20 horgászegyesület működik, közel 6000 fős taglétszámmal. Jelentős mértékben - évről-évre - növekszik a taglétszám.

Az 1997. évi halászati-horgászati törvény alapján 2000-ben a vizek pályáztatásra kerültek, a megyei szövetségünk a vizekre kiírt összes pályázatot megnyerte, és így a jelenben 16 folyóvíz és 19 állóvíz tartozik hozzánk, közel 1100 hektár vízterülettel. A vízterületek halasítása minden évben növekedik, amely a halfogásban is jelentkezik. Jelenleg a Vas megyei átlagfogás meghaladja a 20 kg-os átlagot.

Szövetségünk minden évben ingyenes ifjúsági táboroztatást szervez a horgászvetélkedőkön jól szereplő fiatalok részére. Fiataljaink részt vesznek Országos Ifjúsági Vetélkedőkön, ahol az utóbbi öt évben mindig az élvonalban végeznek, dobogós helyezéseket érnek el.

Megyénkben minden évben gyermek, ifjúsági, női és férfi korosztályban több horgászversenyt is szervezünk. A legjobbjaink tagjai a magyar nemzeti válogatottnak is, ahol dobogós sikereket értek el.

Környezetvédelem területén az egyesületi közgyűlések által előírt módon horgászaink rendszeresen takarítják a vizeink környékét.

Szövetségünknek a legfőbb célkitűzése a jövőben a megye vadvizeinek rehabilitációja, ezzel is elősegítve Vas megye horgászturizmusának fellendülését, és a helyi horgászok horgászati lehetőségeinek bővítését.

Az említett célok megvalósításához saját forráson kívül a szövetség több nagyszabású pályázatot készített és nyert el az elmúlt időszakban. (Igénybevett pályázati források: FVM Halgazdálkodási, KVVM Zöld Forrás, NCA működési, Phare CBC Ausztria-Magyarország Határonátnyúló turisztikai fejlesztés, Interreg IIIA Au-Hu határokon átívelő turisztikai lehetőség.)