Hírek

Vas megyei kötődésű háborús kötetek

2018. október 22., 19:05

Az első világháborús emlékév-sorozat egész Európában, így Magyarországon is azt eredményezte, hogy számos kutatás alapján rengeteg kiadvány és könyv készült. Az Országos Könyvtári Napok zárórendezvényén, a Könyves Vasárnapon Szombathelyen a vasi kötődésű köteteket mutatták be.

Vas megyei kötődésű háborús kötetek

Szerzőkkel és érdeklődőkkel telt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár előadóterme. A Nagy Háborús emlékévnek köszönhetően rengeteg történelmi dokumentum már online is elérhető, így könnyebbé vált az egykori események kutatása.

Németh Balázs – történész
Nemcsak forrásokat tettek közzé, hanem löketet adott ez a négy év annak is, hogy a különböző kötetek napvilágot láthattak, háborús feldolgozások, hadtörténeti munkák, korabeli naplók is ebben a négy évben.

Bedécs Gyula például útikönyveket készített az első világháború emlékeit keresőknek.

Bedécs Gyula
Az volt a motiváció, hogy gyerekekkel mentünk a Doberdóra, és semmi nem volt a kezemben. Az égvilágon semmi, és össze kellett innen-onnan szedni. 9.08

A Könyves Vasárnapon bemutatkoztak  a Matróznaplók szerzői is. A Császári és Királyi Haditengerészet emlékeit kutató munkájuknak köszönhetően 144 vasi és 36 szombathelyi matrózt azonosítottak eddig.

Isztin Gyula
Két napló békeidőben íródott, az egy, ami az indíttatásom, hogy ezzel a témával foglalkozzak, a nagyapámnak a naplója. 15.43

Csukás Péter pedig dédapja háborús jegyzeteit dolgozta fel könyvében. Az emlékév-sorozatnak köszönhetően számos kiadvány készült Vas megyében.

Nagy Éva igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
Ezek a könyvek támogatásra is kerültek az emlékév keretében, és könyvtárunk két rendezvénnyel csatlakozott ebben az évben ehhez a programhoz. Ez egyik egy szavalóverseny volt, kifejezetten az első világháborúhoz kapcsolódó versekből, a másik pedig a Könyves Vasárnapon ez a könyvbemutató.

A nagy háborúval kapcsolatos vasi, szombathelyi kiadványok megtalálhatók a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.