Hírek

Ünnepi Könyvhét

2016. május 31., 16:16

87. alkalommal szervezik meg országszerte az Ünnepi Könyvhetet, és ehhez kapcsolódva tizenötödször a Gyermekkönyvnapokat. Sok új kiadvány jelenik meg kifejezetten erre az alkalomra időzítve, és mindenfelé olvasást népszerűsítő rendezvényeket tartanak. A Berzsenyi Dániel KÖnyvtárba neves írók érkeznek, megint lesz felolvasó-show, és a hagyományos Fő téri könyves program sem marad el.

Ünnepi Könyvhét

Jégeső Afrikában, Üzenet Szamáriából, Érezzék egy kézfogásról  - Zsirai László műveivel és magával a szerzővel is megismerkedhettek az érdeklődők a Berzsenyi Dániel Könyvtárban hétfőn megtartott író-olvasó találkozón. A soproni születésű író, szerkesztő 1973 óta jelentet meg verseket, esszéket, portrékat, amelyekből Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő olvasott fel részleteket. Ez volt a könyvhét nyitórendezvénye Szombathelyen. A könyvtár számos érdekességgel készül a június 11-ig tartó programsorozatra. Adásunkkal egyidőben például Hegyi Barbara mutatja be saját szakácskönyvét.

Nagy Éva - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Az igazán nagy programunk, amire nagyon készülünk, Tóth Krisztina írónő bemutatkozása 8-án szerdán 17 órakor. Csütörtökön pedig egy szlovéniai magyar szerző, Göncz László lesz a vendégünk, ő parlamenti képviselő Szlovéniában és mellette magyarságtörténettel foglalkozik."

A programsorozat célja, hogy minél többen ismerjék meg az olvasás örömét, és ébredjenek rá, hogy könyvtárba járni jó dolog. Az az ideális, ha a könyvek szeretete már gyerekkorban kialakul, és ez a gyerekkönyvnapok igazi küldetése. Szombathelyre érkezik az óvodásoknak és iskolásoknak is író Turbuly Lilla, valamint a Kerékmesék szerzője, Mechler Anna is.

Zsirai Mária - gyermekkönyvtáros
"Június 9-én a felolvasó showhoz csatlakoztunk, és a Mesebolt Bábszínház színészei Csulás István 80. születésnapja alkalmából az ő meséiből olvasnak föl. Vannak már bejelentkezett gyerekek, de bárkit szívesen látunk, aki csak úgy a családdal, gyerekkel szívesen benézne."

Az érdeklődők megismerhetik majd a Hungaricana adatbázist, ami a mindennapokban is jól használható digitális gyűjtemény. Jövő pénteken pedig verses-zenés összeállításokkal, koncertekkel, játékokkal és könyvvásárral várnak minden korosztályt a Fő térre.