Hírek

Újra lehet buktatni alsóban

2010. július 06., 16:16
Elfogadta hétfőn a közoktatási törvény módosítását az országgyűlés. Eszerint az alsó tagozatban újra lehet buktatni és érdemjegyekkel is lehet értékelni a tanulók munkáját az eddigi szöveges értékelés mellett. A változtatásokról az iskolák szabadon dönthetnek.
Újra lehet buktatni alsóban

Négy oldal. Ennyit tesz ki egy alsós diák szöveges értékelése az osztálynaplóban. Jobb oldalt egy hagyományos osztálynapló, balra pedig az, amelyikben szöveges értékelés jelzi a gyerekek munkáját. Az evangélikus általános iskola igazgatója azt mondja, még semmilyen tájékoztatást nem kaptak a törvénymódosításról, így érdemben csak akkor tudnak foglalkozni vele, ha a pedagógusok visszajöttek a nyári szünetről. Sátory Károly szerint komoly többletmunkát jelentett a szöveges értékelés a tanítóknak, akik számítógépes programot is használhattak munka közben. Ez azt jelenti, hogy előre megírt panelekkel értékelték a tanulókat.

Szeptembertől a tervek szerint újra használhatnak érdemjegyeket az alsós bizonyítványokban. Az igazgató szerint a diákok és a szülők sem tudtak eligazodni a több oldalas értékelésekben. Mindenki a világos, érthető differenciálást hiányolta.

Sátory Károly - igazgató, Reményik Sándor Általános Iskola
"Én azt mondom, az a rendszer nem hogy jobb, de szerintem igazságtalanabb volt. A gyerekek elfogadják az érdemjegyet, ha azt igazságosan kapják. Sőt még motiválni is lehet vele őket."

A törvénymódosítás szerint második osztály év végétől lehet érdemjegyeket használni a bizonyítványban. Erre eddig csak negyedik osztály végétől volt lehetőség. A tervezet szerint az iskolák maguk dönthetnek arról, használják-e továbbra is a szöveges értékelést. Buktatni pedig már szülői beleegyezés nélkül is lehet alsó tagozatban.