Hírek

Textilvarázs a Kámoni Arborétumban

2023. augusztus 31., 21:57

Wass Albert erdélyi magyar író, költő munkái inspirálták azokat az alkotásokat, amelyek paverpol és vegyes technikával készültek. A látogatóközpont emeletén lévő tárlat szeptember végéig áll nyitva az érdeklődők előtt.

Textilvarázs a Kámoni Arborétumban

Virágok és pillangó mellett ez a madár szinte kirepül a képből. Itt rózsák nyílnak a kiállítótérben. Térben készültek a faliképek. A kreatív újrahasznosítás jegyében született meg az itt használt, úgynevezett paverpol technika.

Kiricsi Cecília - képviseletvezető, alkotó - Paverpol East Europe & Austria

“Ezek textilszobrászati alkotások, de nagyon sok esetben kombinálva vannak más technikákkal, ugyanúgy olajfesés, akrilfestés, stencilezés, szalvétatechnika, millió más kombinációval készülnek a képek, zömmel kimondottan erre a kiállításra készültek ezek az alkotások, és mindenki szívét-lelkét beleadta, mert Szombathelyen most van az első igazán nagy bemutatkozásunk.”

Őket hívta meg a Kámoni Arborétum. Az ország minden területéről jöttek kiállítók, sőt a határon túlról - Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából, Németországból - is érkeztek paverpolosok. A fővédnök László Győző alpolgármesterrel, és a csoport vezetőivel együtt a megnyitón elismeréseket is átadtak. A Textilvarázst Bokányi Adrienn tanácsnok nyitotta meg, aki elmondta, hogy korábban ő maga is alkotóművész volt.

Bokányi Adrienn tanácsnok
“Egy speciális kötőanyagot, ragasztószalagot használnak, ami átitatja teljes egészében a textilszálakat, különböző anyagokat, különböző természeti elemeket is bele lehet építeni az alkotásokba, és ezzel megragadni a pillanatoknak a lényegét, formába önteni és formába zárni, de ezzel együtt azáltal, hogy elemeket építünk be egy adott műalkotásba, ez bizonyos értelemben egy újrahasznosítást is jelent.”

A fenntarthatóság a város életében is kiemelten fontos. A kiállítók most Wass Albertet, a természet szerelmesét, az erdélyi magyar írót, költőt választották múzsaként.

Az alkotók neve mellett szerepelnek az idézetek, amelyek motiválták a munkát. Ennek a kisplasztikának az alkotója Darnózseliből érkezett.

Bősi Éva - festő, paverpol textilszobrász
“Egy része kisplasztika, maga a fejek, a többi rész a paverol termékcsaládnak az anyagával készült, eperfa kéreggel, ami itt hátul látható, itt két oldalt, és maga a haj meg fonalból, tehát za egy bontott fonal, és az van hozzá applikálva, és egy kis aranyporral a Napnak a közepét azt is hozzátettem.”

Boldog nő sétál a rózsák között - a tatai alkotóművész rózsaszín árnyalatú képe vegyes technikával készült.

Katonáné Tóth Judit
képviseletvezető, képzőművész - Paverpol East Europe & Austria - “Ez a képem selyemfestés és paverpol technikával készült, és nagyon megtetszett Wass Albertnek az egyik mondása, főleg ebben a mai világunkban, hogy azért nagyon nehéz háborús időszak van, és itt ebben a mondásban azt írja, hogy annak örüljünk, ami van, örüljünk a szépnek, vigyázzunk a környezetünkre, és legyünk boldogak.”

Legközelebb Füzesabonyban nyílik a paverpolosoknak tárlata, akkorl Madách Imre soraiból merítenek ihletet. A szombathelyi Textilvarázst szeptember végéig tekinthetik meg a látogatók a Kámoni Arborétum kiállítótermében.