Hírek

Temetőbejárás idegenvezetéssel

2017. szeptember 27., 13:01

Idegenvezetéssel járta be a Szent Márton temetőt mintegy három tucatnyi érdeklődő. A Szombathelyi Szépítő Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár szervezésében nézték meg mintegy félszáz híres ember sírját, mauzóleumát. Egyet hamarosan fel is újít a civil szervezet.

Temetőbejárás idegenvezetéssel

Elhanyagolt sírok, mohával benőtt beton, düledező fejfák - a Szent Márton temető hantjai között barangoltak a látogatók, akiket érdekel a régi sírköveken őrzött család- és várostörténet.

Banga Lajos
“Az ember amikor már nyugdíjas, akkor jobban ráér az igazi értékekkel foglalkozni, az igazi érték pedig a múltnak a megőrzését jelenti. Ez a múlthoz való kapcsolat személyes.”

A másfél órás vezetett séta alatt mintegy félszáz helyen álltak meg: Orbán Róbert a síremléknél illetve mauzóleumnál rövid tájékoztatót tartott az érdekességekről, a hely- és művészettörténeti tudnivalókról.

Orbán Róbert
“Úgy szoktam nevezni, hogy a szombathelyi Pantheon: Szombathely nagyjai itt nyugosznak, ebben a temetőben. Itt most mi - ha nem is az összes - de néhány, a város életében fontos szerepet játszó ember sírját látogattuk végig, illetve megkerestünk olyan síremlékeket is, amelyek valamilyen szempont miatt érdekesek, értékesek.”

A történelmi jelentőségű síremlékek közül legutóbb ezt hozták rendbe a Szent Márton temetőben a Szombathelyi Szépítő Egyesület tagjai, önkéntesei. Ez komoly összefogást igénylő munka volt.

Bődi Lívia - elnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
“Hat sírt újítottunk fel, ebből a legnagyobb vállalkozás Balogh Gyula levéltáros sírja volt, amit a Temetkezési Kft-vel csináltunk meg úgy, hogy ők a síremléket tették rendbe, mi pedig a felajánlott növényekkel beültettük.”

Mayer Ede gépgyáros sírjának rendbetételét tervezi most az egyesület: nehézséget okoz, hogy ez közvetlenül egy leomlott fal tövében van - ezért ismét civil összefogásra van szükség. A tervek szerint még ősszel elkészülhetnek a munkálatokkal.