Hírek

Tavasszal az arborétumba költözik a Szófia utcai fiókkönyvtár

2019. október 31., 14:40

Tágas olvasóterem, mobil bútorok, fákra és patakra néző terasz - ideális helyszínen, az arborétumban épül az új kámoni fiókkönyvtár. A kivitelezés költségeit a Szófia utcai épület eladásából és a városi büdzséből állják.

Tavasszal az arborétumba költözik a Szófia utcai fiókkönyvtár

Már betonoznak a Kámoni Arborétum önkormányzati tulajdonú telekrészén, az építkezés egy hete kezdődött meg. A kámoni fiókkönyvtár költözik majd be az ide tervezett épületbe.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Ez a kezdeményezés egy országos szinten is innovatív kulturális kezdeményezés, mert a látogatóközpont közelsége egy új funkciókörnek a kialakítását elősegíti. Ökokönyvtári funkcióban szeretnénk ezt az új könyvtárat működtetni.”

Ami azt jelenti, hogy iskolai foglalkozások, bemutatók, klubok, táborok helyszíne lehet a természettel szoros kapcsolatban lévő épület. Minderről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Berzsenyi könyvtárban. Itt kiderült, hogy az olvasóterem 63, a hozzá tartozó, az arborétum fáira és a Gyöngyös patakra néző terasz pedig 52 négyzetméteres lesz. A fejlesztés ötlete még az előző önkormányzati ciklusban született, de eleinte kérdéses volt, lesz-e rá elég pénz.

Koczka Tibor - korábbi alpolgármester
“Az első két évben nem volt a költségvetésben ötvenmillió forint arra, hogy épüljön egy új fiókkönyvtár, viszont fiókkönyvtárt meg bezárni csak úgy azért nem lehet, helyette egy másikat létre kell hozni. És ezek után találtunk ki egy olyan konstrukciót, hogy meghirdetjük eladásra a mostani épületet, az abból befolyó összeget eleve a könyvtár építéséhez csoportosítjuk át, és nyilván ki kellett ezt egészítenie az önkormányzatnak.”

Összesen 66 millió forintba kerül az új épület, amelynek kivitelezése várhatóan hat hónapig tart. Nemcsak Kámon és Herény lakóira, hanem Szombathelyről és környékéről is sok érdeklődőre számít az új kámoni fiókkönyvtár.