Hírek

Szombaton rendezték meg a Márton-napi díjátadó gálát a Bartók-teremben

2011. november 14., 16:42

Kitüntetést vehettek át azok, akik sokat tettek a városért, maradandót alkottak a kultúra, a sport, az egészségügy, a közbiztonság, a szociális munka területén. A díszpolgári címet idén Tóth Gézának adományozták.

Szombaton rendezték meg a Márton-napi díjátadó gálát a Bartók-teremben

Évek óta hagyomány, hogy novemberben ünnepség keretében adják át a szombathelyi önkormányzat által alapított rangos kitüntetéseket: több életmű- és szakmai díjat, valamint a díszpolgári címet. Köszöntő beszédében Puskás Tivadar polgármester a gála névadóját méltatta.

Elsőként a szakmai díjakat adták át. Ifjúságért-díjat vehetett át Tomena Istvánné, a Váci Mihály Általános Iskola pedagógusa. Gothard Jenő-díjjal ismerték el Lábdy Miklós munkáját, aki három éven át dolgozott a regionális vízügyi felügyelőség igazgatójaként. Hefele-díjat kapott Mák Károly építészmérnök, a Városháza, a Képtár és a Fedett Uszoda épületének tervezője. A Brenner-díjat idén Mátis Lajosnak, a Savaria Mozi tervezőjének ítélték oda. Az építészmérnök idén augusztusban elhunyt, a díjat gyermekei vették át. Horváth Boldizsár-díjjal jutalmazták a Polgármesteri Hivatal munkatársait: Szabó Ilonát, Oláh Ferencnét és Kőhalminé merklin Erzsébetet. Hollósi Gábor rendőr ezredes, a Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője kapta a Szombathely Közbiztonságáért-díjat.
A Közszolgálatért Életmű-díjat idén Asbóth Mária, a városi gyámhivatal vezetője érdemelte ki. Szombathely Sportjáért Életmű-díjban részesült Halmosi Zoltánné, a Haladás VSE atlétika szakosztályának vezető edzője. Szociális Munkáért Életmű-díjat kapott Füzessy Józsefné, a Regionális Szociális Forrásközpont vezetője. Pro Sanitate Savariae díjat vehetett át Kneffel Pál szülész-nőgyógyász, a Markusovszky-kórház osztályvezető főorvosa. Pedagógus Életmű-díjjal ismerték el Lugosy Piroska a Váci Mihály Általános Iskola korábbi igazgatóhelyettesének munkáját. Szombathely Kultúrájáért Életmű-díjjal tüntették ki Petró János zeneszerző-karmestert, a Szimfonikus Zenekar alapítóját.

A díszpolgári címet idén Tóth Gézának adományozta a város. Az olimpiai ezüstérmes súlyemelő, mesteredző október 4-én hunyt el 79 éves korában. Néhány nappal a halála előtt kórházi ágyán, személyesen vette át a címet a polgármestertől. A gálán egy perces néma csenddel emlékeztek rá.