Hírek

Szombathelyre került Schrammel Imre két monumentális fali domborművének egy része

2023. november 24., 09:41

Csütörtök délután érkezett meg Szombathelyre Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész két monumentális fali domborművének egy része, melyeket a hegyeshalmi határátkelő bontásakor mentettek meg. A több mint 60 négyzetméteres reliefek a művész korszakos jelentőségű alkotásai, melyek így hazakerültek szülővárosába. Elhelyezésükről később döntenek.

Szombathelyre került Schrammel Imre két monumentális fali domborművének egy része

A szakszerűen megtisztított és becsomagolt domborművek elemei több mint 50 raklapra pakolva érkeztek a Savaria Múzeum Pásztor utcai raktárába,

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum

“Ez egy nagyon szép, magas tűzön kiégetett agyag munka, ami azt jelenti, hogy olyan keménységű és olyan szilárdságú, hogy akár közterületre is mehet, de akár belterületre, tehát nem árt neki az időjárás, tehát ezért lehet ebben a raktárban is, mert teljesen mindegy, hogy itt mínusz tíz fok lesz, vagy plusz negyven fok lesz, akkor is bírni fogják ezek a kerámiák”.

Az 1982-ben megnyitott hegyeshalmi határátkelő utasterét négy relief díszítette, ebből kettő Schrammel Imre alkotása, ezek kerültek most Szombathelyre, miután az épületet elbontották. A művész hosszúkás kerámia motívumokkal ábrázolta a szabadság felé való mozdulást, akár egy állatcsorda vonulását.

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum

"Azt mutatta meg, hogy ebből a zárt világból, lehet szétmenni egy nyitott világba, nyugat felé. A tájolás is segített benne, mert amikor bement az ember, arról a feléről jött a fény, és megvilágította azt a részt, ahol szétspriccelnek ezek az elemek."

A domborművekhez speciális, számozott térkép készült, ez alapján rakják később össze. Hogy hová kerül, még eldöntik, a tervezést komoly statikai tervezésnek kell megelőznie, hiszen az alkotás súlya 2 és fél tonna. Addig is a múzeum raktárában marad.

A világhírű keramikusművész életműve jelentős részét 2021-ben Szombathelynek adományozta, mely az egykori Éva-malomból kialakított modern kiállítótérben lelt otthonra. A most hazaérkezett domborművekkel újabb jelentős alkotásai térnek vissza a művész szülővárosába.