MNB - 2
MNB

Hírek

Szombathelyen tartották meg országos találkozójukat a képeslevelezőlap-gyűjtők

2017. július 17., 16:27

A csereberélés mellett a gyűjtők előadást is hallhattak a Nagy Háború képeslapjairól. Emellett látványos kiállítás nyílt a gyűjetmények darabjaiból a könyvtárban.

Szombathelyen tartották meg országos találkozójukat a képeslevelezőlap-gyűjtők

A Nagy Háború idején a frontról hazaküldött képeslapok típusaival is megismerkedhettek a képeslevelezőlap-gyűjtők országos találkozójának szombat délelőtti programján.

Petercsák Tivadar - egyetemi tanár
"A képes levelezőlap a Nagy Háború idején élte fénykorát. A 20. századnak egy népszerű kommunikációs eszköze volt, amelyet a háború idején speciális célokra, a háború szolgálatába tudtak állítani."

Az előadó bemutatta, hogy milyen szerepe volt a képeslapoknak a háborúban, illetve milyen lapokat jelentettek meg a katonák és a hátország számára ezekben az években. Az előadás után emléklapot kaptok azok, akik elhozták bemutatni gyűjteményük egy részét a nagyközönségnek. Többféle tematikában láthatók képeslapok a kiállításon.

Kőszegfalviné Pajor Klára - elnök, Szombathelyi Civil Kerekasztal
"Tompa Mihálytól kezdve életképekig. eszünk-iszunk, Vas megye települései, Árpád-kori templomok, tehát elég széles a skála, ami itt most bemutatásra kerül közel 40 négyzetméternyi területen."

Nagyné Horváth Eszter több mint hetvenezer darabos gyűjteményéből válogatott, és Ragyogj cserkészliliom címmel hozott el képeslapokat Szombathelyre.

Nagyné Horváth Eszter
"110 ország cserkészegyenruhái mellett a cserkésztörvények, mellette cserkész grafikák és nagyon sokféle egyéb információk vannak ezeken a képeslapokon. Úgyhogy ezeket állítottam ki."

A kiállítás szeptember 2-ig látható a Berzsenyi Könyvtárban.