Hírek

Szombathelyen is elindítja képzéseit a Mathias Corvinus Collegium

2021. január 25., 19:42

A tehetséggondozással foglalkozó alapítvány a régóta kihasználatlanul álló, egykori Petőfi Sándor utcai kollégium épületébe költözik, és fel is újítja az 1913-ban épült, Schodits Lajos tervezte patinás ingatlant.

 

Szombathelyen is elindítja képzéseit a Mathias Corvinus Collegium

A Petőfi Sándor u. 14. szám alatti épület 2007-ig a Teleki Blanka Szakképző Iskola kollégiumaként működött. Akkor az iskolai átszervezések nyomán a diákok más intézményekbe költöztek, a háromszintes, összesen csaknem 1300 négyzetméteres ingatlan azóta üresen áll. Az önkormányzat először 2008-ban akarta eladni, később több licitet is hirdettek, ám jelentkező egy sem akadt. A város végül 2016-ban úgy döntött, hogy az ingatlant a magyar állam tulajdonába adja, cserébe az úgynevezett temetői vagyonért: az állam a temető telephelyét és a Temetkezési Kft-ben lévő üzletrészét adta az önkormányzatnak. Az eredeti tervek szerint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság költözött volna a patinás épületbe, ám most úgy tűnik, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány veszi birtokba hamarosan az ingatlant.  

Lánczi Péter - főigazgató-helyettes, Mathias Corvinus Collegium Alapítvány
A MCC egy hagyományos oktatási formákat kiegészítő tehetséggondozó intézmény, amely iskolán túli tevékenységet nyújt tehetséges fiatalok számára, 2020 májusa óta ezt közcélú tevékenységként látja el, és az országgyűléstől ezért egy jelentős vagyonelemet kapott, ennek egyik eleme a szombathelyi ingatlan is.

A vagyonátadás jelenleg is folyamatban van. Ezután kezdődik meg az épület felmérése, majd a felújítás. A szombathelyi központ képzéseire felső tagozatos és középiskolás diákokat várnak, akiknek e-learning kurzusokat és szombati programokat kínálnak, különböző témákban. A nagyobbak például jogi, pszichológai vagy közgazdasági kurzusokra jelentkezhetnek. Az általános iskolai képzés jelenleg 7 magyarországi és 2 erdélyi városban működik, a középiskolásoknak pedig még idén 13 új vidéki helyszínen indítják el a tehetséggondozó programokat. Szombathelyen szeptemberben indulnak a kurzusok, a főigazgató-helyettes tájékoztatása szerint akkor is, ha a több mint 100 éves épület felújításával addig nem végeznek.