Hírek

Szent Mártonos képeslapok

2016. július 25., 16:04

Bágyogszováttól Amiens-ig számos Szent Márton titulusú templomról látható képeslap a könyvtárban berendezett országos tárlaton.

Szent Mártonos képeslapok

A szervezők azt kérték a kiállításon résztvevő gyűjtőktől, hogy a Szent Márton-emlékévre való tekintettel egyházi témájú, vagy Szent Mártonnal kapcsolatos válogatást hozzanak Szombathelyre. Juhász Árpád hegyfalui gyűjtő Magyarország és Európa Szent Márton-templomairól, emlékhelyeiről mutat be képeslapokat, például Ausztriából, Belgiumból és Franciaországból. Megtekinthető néhány olyan település képeslapja is, amelynek címerében szerepel Szent Márton. Gyűjtményének egyik különleges darabja az az 1930-as kiadás, amely egy Erdődy Péter gróf vezette körmenetet ábrázol, élén Szent Márton ereklyéjével.

Fehér Károly hódmezővásárhelyi gyűjtő ugyancsak Szent Márton-templomokat mutat be, jellemzően Vasból és a környékbeli megyékből Gyöngyösfalutól Zalaszentmártonig. A képeslapok mellett rövid leírás olvasható a templomokról és a településekről. A képeslapok több oltárképet is a néző elé tárnak, amelyek a köpenymegosztás híres jelenetét ábrázolják. A képeslapkiállítás augusztus 28-ig látogatható a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti nagytermében.