Hírek

Szent Márton-gála

2017. november 13., 15:15

19-en vehették át a több évtizedes munkájukért járó elismerést a Szent Márton-napi gálán. A szakmai és életműdíjakat az AGORA Művelődési és Sportházban adták át, ünnepi műsor keretében.

Szent Márton-gála

Szombathely Város Fúvószenekarának előadásával kezdődött a 2017-es Szent Márton napi díjátadó ünnepség. Ez az együttes, valamint a Capella Savaria kapta az idei Weöres Sándor-díjat, kiemelkedő művészeti tevékenységéért.

A gála résztvevőit Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, majd Puskás Tivadar polgármester köszöntötte. A Szombathely Kultúrájáért Életmű-díjat a megyei könyvár igazgatója, Nagy Éva kapta.

Nagy Éva - igazgató, Berszenyi Dániel Könyvtár
“Ha egyetlen dolgot kiemelhetnék a munkásságomból, az a könyvtár felújítása, költöztetése lenne. Életemben először próbáltam ki magam egy olyan feladatban, amikor nagyon nagy szervezéssel kellett egy igen komoly szakmai feladatot megoldani, külső emberekkel, költöztetőkkel, és azt kell mondanom, talán az egyik legtökéletesebben végrehajtott feladatom volt abban a 40 évben, amit én a könyvtárban töltöttem.”

A Pro Sanitate Életmű-díjjal Márkus Béla érsebészt tüntették ki, aki több mint két évtizedig osztályvezetőként dolgozott, kollégái szakmailag és emberileg is kiváló vezetőként jellemezték.

Márkus Béla - főorvos főtanácsos, Általános, Ér- és Plasztikai Sebészeti Osztálya, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
“Igyekeztem nem belefásulni, de nem volt egyszerű, igyekeztem mellette azért élni is és sportolni is, és mással is foglalkozni, de amikor az embernek az egész osztály a vállán volt, az nem volt egyszerű, nem csak saját magáért felelt, hanem a többiekért is.”

A Pedagógus Életmű-díjjal Horváth Róbert munkáját ismerték el, aki a többi közt stratégiai kidolgozója volt az ARANYHÍD Nevelési központnak. A Szociális Munkáért Életmű-díj Éliás Zsuzsannáé az egyetemi oktató munkájához számos kutatás kapcsolódik ebben a témakörben. Lengyák György, az Országos Versenybizottság tagja kapta a Szombathely Sportjáért Életmű-díjat. Brener-díjjal Horváth Gyula Vladimírt tüntették ki, aki a városüzemeltetés terén végzett kiemelkedő munkát. Mayer Ferenc lett a Gothard Jenő-díj birtokosa, amit elsősorban vasútfejlesztési munkálatokkal érdemelt ki. A Hefele-díjat Mangliár László kapta - legismertebb munkája a Fő tér felújításának terve. Andor Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat korábbi igazgatója az Éhen Gyula-díjat kapta meg. Az Ifjúságért díjjal Paraisné Horváth Emíliát tüntették ki.

Paraisné Góczán Emília - történelemtanár, Paragvári Utcai Általános Iskola
“Minden tanítványom úgy gondolom, hogy egyenrangú, szerethető és tisztelhető partnerem volt a hosszú évek során, amióta dolgozom.”

A Szombathely Közbiztonságáért-díjat Verasztó István rendőr alezredes kapta, aki munkáját élethivatásának tekinti.A Horváth Boldizsár-díjat három, a polgármesteri hivatalnál dolgozó személy kapta: az I. fokozatát Simonné Gálos Juditnak, II. fokozatát Dienesné Horváth Andreának és Boór Sándornak ítélte oda a város.

Az élsportért kapható Tóth Géza-díjjal Márkus Erzsébetet tüntették ki.

Márkus Erzsébet - olimpiai ezüstérmes súlyemelő, szakosztályvezető, HVSE
“Büszke vagyok az ezüstérmemre, sportsikereimre, az ezüst szakmai sikereim csúcsa volt Sidneyben, most a súlyemelő szakosztály edzőjeként dolgozom, és nagyon sok tanítványom volt idén nemzetközi versenyeken, és hát rájuk vagyok büszke!”

Az Év Civil Szervezete lett a Szombathelyi Szépítő Egyesület, valamint az Esőemberke Alapítvány A Vas Megyei Autistákért.