Hírek

Speciális nézőpont

2018. szeptember 27., 13:56

Esélyegyenlőségi rendezvényt tartottak a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A rendezvény jó alkalom volt arra, hogy a fogyatékkal élő alkotók bemutatkozhassanak a nagyközönség előtt.

Speciális nézőpont

Az akadálymentesítésnek a gondolkodásmódunkban is meg kell valósulnia – mondta Koczka Tibor alpolgármester a könyvtárban nyílt kiállítás megnyitóján.

„Ezek a programok, ezek a kiállítások mind reményt adnak azoknak, akik a mindennapokban sajnos talán azzal szembesülnek még, hogy nem fogadják őt el teljesen. Szerencsére Szombathelyen az elmúlt években sokat haladtunk ezen a téren”

Ennek egyik jeles példája a H+ Média és Kulturális Egyesület „Te is KÉPes vagy rá” című integrációs és esélyegyenlőségi programja. A Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai közösségi szolgálat keretében a Rum-Kastély EGYMI tanulóival fényképeket készítettek a Vasi Skanzenben és a Csónakázó-tónál. A fotókból kiállítást rendeztek.

Simon Ádám – elnök, H+ Média és Kulturális Egyesület
„Különböző sztereotípiákat próbálunk ezzel feloldani. Másrészt itt a kiállításon nincs megjelölve, hogy Kanizsais, vagy rumi diák készítette-e ez adott képet. Ezáltal az esetleges előítéleteket se tudjuk rávetíteni a képekre, és ez adja az egész kiállítás szépségét”

A diákok szívesen dolgoztak és alkottak együtt, segítették egymást. A művészet az egyik legjobb módszer az elfogadás elősegítésére.

Boros Ferenc - függetlenfilmes, médiatáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár
„A művészet nagyon fontos mindenki számára, az értelmileg sérült gyermekek számára is. Már csak azért is, mert így tudják önmagukat kifejezni. Az önkifejezés, az érzelmek, gondolatok kialakítása mindenki számára nagyon fontos”

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület a fogyatékkal élő emberek filmezéssel való önkifejezését segíti. A vetítéseken az érdeklődők bepillanthattak sérült társaik világába, gondolataiba, érzelmeibe.

Fábián Gábor – elnök, Magyar Speciális Mozgókép Egyesület
„Ez egy válogatás a magyar speciális független filmszele díjazott alkotásai, vagy pedig az egyesületünk által megszervezett rendezvények, alkotótáborok, filmes napoknak a termékeiből a Feri válogatott össze egy anyagot, az van levetítve. Ami izgalmas ebben, hogy az alkotók is itt vannak, ők maguk fognak beszélni róla”

A kiállítás október 19-ig látogatható a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.