Hírek

Speciális Mozi

2016. május 09., 17:11

Fogyatékkal élő fiatalok filmjeit mutatták be nemrégiben a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A vetítésre a tavalyi, budapesti speciális filmszemle díjnyertes alkotásaiból válogattak. Bemutatkoztak például a Rum-Kastély médiaszakkörösei is.

Speciális Mozi

Pók Ica, Teknős Sára és társai főszereplésével, Állati suli címmel készítették el új animációs filmjüket a Rum-Kastély Gyógypedagógaiai Intézmény médiaszakkörösei. Az alkotók a tavalyi, első alkalommal megrendezett Speciális Független Filmszemlén közönségdíjat nyertek egy másik filmjükkel, a Hódító lódítóval. A műhelymunka során folyamatosan fejlődik a kreativitásuk, ezt szerették volna megmutatni a könyvtárban rendezett vetítésen.

Fábián Gábor - elnök, Magyar Speciális Mozgókép Egyesület
"A célunk az, hogy szombathelyi iskolák, diákok, ép és sérült gyerekek együtt lássák, hogy ennek van értelme, lássák, hogy milyen értékek vannak benne, akár ők is el tudnak ebbe az irányba mozdulni."

Idén februárban a Savaria Egyetemi Központban szerveztek először Speciális mozit, amit konferencia egészített ki. A szervezők célja az volt, hogy megmutassák, milyen lehetőséget rejt a film a fogyatékkal élők számára az önkifejezésben és a világgal való kommunikációban. Később az ország több pontján is bemutatták ezeket az alkotásokat.

Boros Ferenc - médiatáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Ez a speciális filmezés nagyon kevés iskolában van jelen, kevés fiatal foglalkozik vele, de úgy érzem, ogy az értelmileg akadályozott fiataloknak a fejlődéséhezt és a személyiségük kibontakozásához, integrációjukhoz ez a hetedik, filmes művészeti ág nagyon-nagyon fontos lenne."

A könyvtári vetítésen hat filmet láthattak az érdeklődők.

"Az én kedvesem egy olyan lány, akit farkasok neveltek..."

A filmeken keresztül az egészséges emberek bepillanthatnak értelmi sérült társaik világába, a fogyatékkal élők pedig kifejezhetik gondolataikat, és alkotó tevékenységet folytathatnak.