Hírek

Roma kultúra

2017. január 25., 14:04

A Magyar Kultúra Napját zenés irodalmi esttel ünnepelte a Berzsenyi Dániel Könyvtár a Romano Teatro Cigány Nemzetiségi Színház közreműködésével szerdán. A program része volt annak a rendezvénysorozatnak, amelynek célja a roma kulturális értékek bemutatása.

Roma kultúra

“Nekem az utca lett az életem, minden kuka egy étterem”

A miskolci Romano Teatro előadása zárta “A roma kultúra napjai” elnevezésű programsorozatot a könyvtárban. A zenés-verses összeállításban a többi között részleteket mutattak be Szophoklész Antigoné című drámájából, József Attila verseiből, illetve több neves roma író és költő munkájából.

Horváth Zsolt - elnök, Romano Teatro Kulturális Egyesület
“Mindig valós problémákat feszegetünk és állítunk színpadra: amit érzünk a mában, és szeretnénk, hogy megváltozzon. Hogy az ember és ember, kultúrák és szubkultúrák közötti kultúrák erősödjenek.”

“Én szeretem a művészetet. Minden, ami mű, az jöhet! ...mert az igazira nincs pénzem.”

A hasonló jellegű rendezvények azért lehetnek fontosak, mert közelebb viszik egymáshoz a különböző kultúrákat.

Ferkovics József - képzőművész
“Hidakat verünk le, tehát egy átjárót, hogy az emberek megismerhessék egymást, akár a más kultúrához tartozó népcsoportok is megismerhetik egymást, ugyanúgy a roma kultúrát, és ezáltal reménykedünk abban is, hogy a nagyon sok pejoratív értelmű, tehát a romákkal kapcsolatos ragadvány egy kicsit így oldódik.”

“Isis és Ozirisz fogják a két kezed, kísérnek utadon, hol vár Reád ármány és szerelem, csalás és hatalom, ármány és szerelem, csalás és hatalooooooooom!”

Ezért mutatnak be a nagyközönségnek már több éve roma példaképeket: festőművészeket, költőket, színészeket a könyvtár programsorozatában.

Nagy Éva - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Amit nagyon szeretnénk, az az, hogy tervezett a helyi nemzetiségi önkormányzat Balázs Jánosnak egy nagy, retrospektív kiállítását, úgy tűnik, hogy erre a Képtárban ez idén nem kerülhet sor, de amennyiben sikerül elérni, nálunk lesz egy kamarakiállítás. Tulajdonképpen művészeti körökben már nagyon ismert, de a nagyközönség részére még nem, és ezért nagyon boldog lennék, ha bemutathatnánk a szombathelyi közönségnek.”

A roma származású magyar költő és festőművész kiállítását április nyolcadikán, a Roma Kultúra Világnapja alkalmából mutatják majd be.