Hírek

Polgárkisasszonyok és úrihölgyek

2017. március 08., 14:55

Polgárkisasszonyok és úrihölgyek címmel női portréfotó kiállítás nyílt a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A hölgyek fotóin láthatjuk, hogy az 1930-as évektől lett nagy divat Coco Chanel stílusirányzata - azonban azt is bizonyítják a fotográfiák, hogy az aktuális divat később mindig újra és újra megjelenik.

Polgárkisasszonyok és úrihölgyek

“Nekem ez a kedvenc képem, mert látszik, hogy ez a hölgy élvezi a fotózást, és saját magát is szereti, és gyönyörű ebben a ruhában!”

Ez a kép fogta meg a legtöbb látogatót. A ruha egyenes vonala, a rövid haj, az elegáns gyöngysor a francia divatikon, Coco Chanel stílusát idézi. A 19. század végi, 20. század eleji felvételek egy magángyűjtő tulajdonában vannak.

Spiegler Tibor - helytörténeti gyűjtő
“A nőnap adta aktualitás miatt csupa női portrét állítottunk ki, ezek egyenként is nagyon kedvesek a szívemnek, de együtt, most látom én is először így összeszedve, összeválogatva.”

Van egy igazán különleges is a 117 fotó között - ez a csábító tekintet még a gyűjtőt is megigézte.

Egyetlen portrénak a szereplőjét ismerjük, ő Helvei Erzsébet színésznő, aki valami hihetetlenül mondén tekintettel néz a világba.”

Bár azt mondják: a nőiesség igazán belülről sugárzik, de az első benyomást erősen meghatározza a smink, a bizsuk és a ruházat.

Márfiné Joós Anikó - látogató
“Látszik, hogy készültek arra, lehet, hogy napokat, heteket arra, hogy ők fotográfushoz mennek. És tartásuk van. Látszik a tartásukon, hogy büszkék, elégedettek és szeretnek nők lenni.”

A divat egyes elemei vissza-visszatérnek a hétköznapi, vagy éppen az alkalmi viseletbe.

Némethné Ódor Edit - előadó, igazgatóhelyettes, SZOSZSZC Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola
“Való igaz, érdemes a padlásokon, a nagyszülők kincsesbányájában keresgélni, kutakodni, ha csak egy sállal, kendővel tudjuk feldobni a mai öltözetünket, máris egyediek lehetünk, ugyanakkor pedig trendik is.”

“A divat változik, a stílus örök” - ezt a francia divatház alapítója, a legendás Coco Chanel üzente a nőknek a 20. század elején. A tárlaton minden egyes korabeli fotográfiából ez sugárzik.