Hírek

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének történetét vitték színpadra

2023. január 25., 21:08

Az előadásban 8 társulat vett részt közel 100 diákkal. A produkció a kultúra napja alkalmából valósult meg.

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének történetét vitték színpadra

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia a nagykárolyi bálon ismerkedett meg 1846 szeptemberében. 

A Sándorok és Júliák című előadás első részében a két fiatal találkozásának történetét vitte színpadra a Művészeti Szakgimnázium színjátszó csoportja. Tanári segítség nélkül valósították meg a jelenetet.

Varga Darinka - diákrendező, Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium
“Igazából két hét alatt dobtuk össze az egészet, minden nap jó sokat próbáltunk, úgyhogy reméljük, összejön.”

Az Ádámok és Évák ünnepét a Szolnoki Szigligeti Színház indította el évekkel ezelőtt, azóta országos megmozdulássá vált. Diákszínjátszó csoportok vesznek részt a projektben, először Az ember tragédiáját dolgozták fel, most pedig Petőfi születésének 200. évfordulójára készültek ilyen sajátos módon. Az előadást Németh Gyöngyi álmodta meg Szendrey Júlia naplója alapján.

Németh Gyöngyi - színházpedagógus, Weöres Sándor Színház
“Mindig találunk egy-egy témát, amire felfűzzük az előadást, és a témák egyes jeleneteit kiválasztják a középiskolások, hogy melyiket szeretnék, és akkor azon elkezdenek dolgozni.”

Az előadás 7 felvonásból állt, 8 csoport vett részt a megvalósításában. Különböző stílusban dolgozták fel a történetet: komoly és humoros jeleneteket is láthatott a közönség.

“És áldó imádság mellett grillezik a csirkemellet. … nevetés

Az előadás után Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója beszédében úgy fogalmazott:. megható és örömteli, hogy ennyi lelkes fiatalt lát a színpadon, van utánpótlása a színházi szakmának. Nemény András polgármester is köszöntötte a jelenlévőket.

Nemény András polgármester
“Sokszor kérdezik, hogy milyen város Szombathely. Különböző válaszokat szoktam adni, de legszívesebben így hallgatva azt mondanám, hogy hát ilyen. Ha ezt be lehetne csomagolni, és megfelelő helyen elő tudnám venni, kinyitni, és mondhatnám, hogy ez az, amire igazán büszkék vagyunk.”

A csoportok az előadás végén oklevelet, és színházjegyeket kaptak ajándékba.