Hírek

Országos Könyvtári Napok

2016. szeptember 29., 14:49

Október 3. és 9. között számos program várja az érdeklődőket megyeszerte az Országos Könyvtári Napok egyhetes eseménysorozatában. Péntek éjszaka például ismét különleges rendezvényeket ígér a Berzsenyi-könyvtár, vasárnap pedig beiratkozási kedvezményt és amnesztiát kínálnak az olvasóknak. A részletekről ma tájékoztatták a szervezők az újságírókat.

Országos Könyvtári Napok

A helytörténeti gyűjteménnyel vagy a könyvkötő műhellyel is megismerkedhetnek a résztvevők október 7-én, az Éjszaka a könyvtárban rendezvényen. Ez lesz talán a leglátványosabb progam az Országos Könyvtári Napok során Szombathelyen. Hétfőtől vasárnapig minden napra tartogat a Berzsenyi-könyvtár izgalmas előadást, kézműves foglalkozást, kiállítást és irodalmi műsort.

Nagy Éva - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Azt szeretnénk, hogy ha a napi rendszeres látogatóinkon kívül olyanok is felkeresnék a könyvtárat ezek miatt a programok miatt, akik különben nem látogatóink, nem jöbbek el az egyéb rendezvényekre, és ezért ezek egy kicsit izgalmasabbak, színesebbek, talán népszerűbbek si lesznek.”

Csütörtökön tartja első összejövetelét a könyvtár most alakuló helytörténeti klubja. Ezúttal az aprónyomtatványokról beszélgethetnek majd a tagok, később negyedévente különböző témákkal várják majd a város múltja iránt érdeklődőket.

Szalainé Bodor Edit - könyvtáros
“Célunk az is, hogy bemutatkozási lehetőséget adjunk amatőr kutatóknak, magángyűjtőknek, szeretnénk látogatásokat tenni társintézményekben, közös programokat szeretnénk szervezni. Azt tudni kell a klubról, hogy bárki tagja lehet, a város- vagy megyetörténet iránt. Nincs tagdíj.”

A héten a Berzsenyi-könyvtár új elektronikus szolgáltatásáról is többet megtudhatnak majd az érdeklődők. Ezen a portálon keresztül a beiratkozott olvasók számos idegennyelvű kiadványhoz ingyenesen férhetnek hozzá.

Baráthné Molnár Mónika - igazgatóhelyettes, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“850 ezer, jobbára angol, német, olasz nyelvű könyvek kölcsönzésére van lehetőség. A kölcsönzés részleteiről a honlapunkon lehet tájékozódni, mert lehetőség van a könyvtári honlapon keresztül ezt elérni,  valamint otthoni számítógépekről is.”

A könyves vasárnapon beiratkozási kedveményt és amnesztiát kínálnak az olvasóknak, könyvturkáló nyílik a feleslegessé vált könyvekből és videokazettákból. Kézműves és mesefoglalkozás várja a családokat., illetve roma előadók közreműködésével szervezik meg a zenés irodalmi délutánt.