Hírek

Óperenciás mesék

2011. február 04., 17:11
Óperenciás címmel nyílt kiállítás a Vas megyei óvodások, kisiskolások és felső tagozatos diákok rajzaiból a Gyermekek Házában. Az alkotások az AGORA pályázati felhívására születtek és egytől-egyig népmeséket, népballadákat ábrázolnak. A szakmai zsűri véleménye alapján a beérkezett pályázati anyag gazdag, igényes óvodai és iskolai munkát tükröz.
Óperenciás mesék

187 alkotás látható a Gyermekek Háza kiállítótermében, ezeket a meseillusztrációs pályázatra beérkezett közel 800 munka közül választotta ki a zsűri. A képek a magyar és európai népmeséket, balladákat dolgozzák fel szabadon választott technikával és a könyvillusztráció műfajának elvárásai szerint.

Szandi Erik
„Kiskakas gyémánt fél krajcárja."

Ez a kisfiú kedvenc meséjét örökítette meg. Sok pályázót ihletett meg a kiskakas, de számos alkotás született még a kisgömböcről, Ludas Matyiról vagy a Három kismalacról.

Kiss Andrea - szakágvezető, AGORA-Gyermekek Háza
„Szeretnénk, ha valami számunkra nem ismert mesékről is láthatnánk illusztrációt. Most már azt mondjuk, hogy köszönjük, ebből már sokat láttunk, próbáljanak meg olyan mesét olvasni a gyerekek, ami nem annyira ismert. Nem mindig az olvasókönyvben akadunk rá a legszebb magyar népmesére, lehet, hogy kutatni kell utána. Úgyhogy bízom benne, hogy jövőre talán ugyanezen a rajzpályázaton több ilyen rajzot látunk majd."

Az idén másodszor meghirdetett felhívás egyik nem titkolt célja ugyanis, hogy a pályamű elkészítése közben minél több mesét olvassanak, ismerjenek meg a gyerekek.
A zsűri kiemelte a legjobbnak ítélt alkotásokat, de rangsort nem állított fel a rajzok között. A 31 díjazott képet közel egyenlő arányban választották ki a három korcsoport - óvodás, alsó- illetve felső tagozatos általános iskolás - által készített pályaművek közül.
A korcsoportok felállítására egyértelműen szükség volt, hiszen más meglátás alapján alkot egy óvodás és egy nagyobb gyermek. A szakemberek szerint a tíz év alattiak rajzai őszintébbek, mint idősebb társaiké, mert náluk az érzelmek ténylegesen tükröződnek az alkotásokon.

Kiss Andrea
„Látjuk egy óvodás kisgyereknek a rajzát, aki így képzeli el a sárkányt és egyáltalán ezt a jelenetet. Mellette egy nagyon kiforrott alkotásban, egy linó-metszetben egy másik sárkány. Ezt a technikát meg kellett tanulni, hogy ez a sárkány megjelenhessen. Nem mondom, hogy kevésbé egyéni, mint a kicsié, de azt gondolom, hogy ő már a technikára helyezte a hangsúlyt. Ebből a technikából ennyit tudott kihozni.”
A kiállítás február 12-ig látható.