Hírek

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

2023. november 24., 09:40

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, erre hívják fel a figyelmet különböző rendezvényekkel. A probléma valós, a pandémia pedig csak tovább súlyosbította a helyzetet családon belüli erőszak terén. A Soroptimist Club filmvetítésre és beszélgetésre hívta a tagokat ma a Savaria moziba, ahol az internetes zaklatás volt a téma.

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

1999-ben nyilvánított az ENSZ november 25-ét a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává. A szombathelyi Soroptimist Club 2017-ben csatlakozott a figyelemfelhívó kampányhoz. Idén az internetes zaklatás került a középpontba: a fiatal lányok és nők 58 százaléka találkozott már online térben elkövetett abúzussal. A jelenségnek külön neve is van: kiber erőszak.

Wágner Anikó - tag, Soroptimist International Club Szombathely

"Azért fontos ezekről beszélni, mert a dolog természeténél fogva ezek a problémák általában rejtve maradnak, az áldozatok nem állnak ki, a számok magasabbak, mint amiről valójában tudunk."

Levetítették a Csapda a neten című cseh dokumentumfilm 18 éven felülieknek szóló rendezői változatát.

Az alkotók három színésznőt kértek fel, hogy 12 éves lánynak adják ki magukat. Online profilt hoztak létre számukra, amire rögtön lecsaptak a netes ragadozók, jellemzően 40-es vagy idősebb férfiak. A beszélgetések hamar szexuális irányba terelődtek.

A netes zaklatás ma még nem von maga után olyan mértékű büntetést, mint a fizikai erőszak - ez egy jogi hiátus, amiről beszélni kell. A pszichológus szerint bárkivel megtörténhet, és egyértelmű jelek árulkodnak róla, ha valaki abúzust szenved el.

Laskai-Horváth Klaudia - pszichológus, oktató, ELTE PPK

"Megváltozik hirtelen a viselkedése, elkezd rosszabbul teljesíteni az iskolában, nem közeledik a barátai felé, megszűnnek az életében korábban jelenlévő érdeklődések, nincs kedve elmenni olyan aktivitásokra, hobbikra, amit előzőleg űzött és művelt, ezek figyelemfelhívó jelek lehetnek."

Legjobb a megelőzés, egy bizalmi közeg, ahol az áldozat érzi, hogy nyíltan beszélhet a gondjairól. Ha már megtörtént a baj, lassan kell közelíteni, kérdezni, és tanácsos külső segítséget kérni akár osztályfőnöktől, iskolapszichológustól, a rendőrségtől.