Hírek

Műhelynapot szerveztek a könyvtárban civil tudósítók és fotósok számára

2018. február 27., 14:25

A program célja a 2016-ban indult civilzsurnaliszta-képzés eredményeinek összefoglalása, valamint a kapcsolat és a párbeszéd megteremtése volt a civil szervezetek és a sajtó képviselői között.

Műhelynapot szerveztek a könyvtárban civil tudósítók és fotósok számára

2016 novembere óta havonta hívja közös reggelire a civil szervezetek képviselőit és az újságírókat a  a Vas Megyei Civil Információs Centrum. A szervezők célja az volt, hogy a civil-nonprofit kezdeményezések és a közösségi programok nagyobb nyilvánosságot kapjanak.

Tilinger-Kecskeméti Edit - szolgáltatási koordinátor, Vas Megyei Civil Információs Centrum
“Pozitív visszajelzéseket kaptunk a média részéről is, sikerült a megye szintes összes médiumával felvennünk a kapcsolatot, és tudósítanak ezekről a programokról. A civileket is sikerült megszólítani, ugyanakkor a továbbiakban is biztatjuk őket, hogy keressenek minket bátran, küldjék a programjaikat, ha szeretnék, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjanak.”

A Vas Megyei Civil Információs Centrum és a Szombathelyi Médiaközpont két évvel ezelőtt szervezte meg a civilzsurnaliszta-képzést, amit akkor nagy érdeklődés kísért.

Simon Ádám – főszerkesztő, hirlevelplusz.hu
“Olyan szakértőkről és szakemberektől kaptak lehetőséget tanulni a civil újságírás iránt érdeklődők, akik valóban már több évtizede benne vannak ebben a szakmában, ezen a területen dolgoznak. Úgy gondolom, hogy ez a mai műhelynap is - ennek a felélesztésével a továbbviteléhez hozzájárulhat majd.”

A  cél az, hogy negyedévenként előadásokat hallgathassank a civil újságírók különböző területen dolgozó szakemberektől, például arról, hogy melyek a sajtó által felkapott témák, illetve a civil szervezetek milyen közéleti eseményekben vállalnak szerepet.

A képzés lehetőségével igyekeznek minél több, az újságírás iránt érdeklődő embert megszólítani.

Lovass Tibor - ügyvezető igazgató, Szombathelyi Médiaközpont
“Én nagyon meg vagyok elégedve azokkal, akik az elmúlt egy-két évben valamikor részt vettek egy ilyen képzésen, és írogattak. Talán egy picit elengedtük a kezüket, és most újra kellene megfognunk egymás kezét, és újra megvizsgálnunk azt, hogy mely felületeken lehetne megjelenniük, milyen jellegű írásokkal, és melyek azok a társadalmi gondok-problémák, melyek megoldásában ők is segíthetnek.”

Lovass Tibor szerint ma nélkülözhetetlen a kommunikációs eszközök tudatos használata. A képzés során a hallgatók többek között a cikkírást, fotóriportok készítését és online hírportálok szerkesztését sajátítják el.