Hírek

Mindentudás meséi felnőtteknek

2022. szeptember 15., 21:42

Mindentudás meséi felnőtteknek címmel háromnapos konferenciát szervez a Vasi TIT a Szombathelyi Képtárban. Az esemény igazi tudományos koktél, célja, hogy új lendületet adjon az ismeretterjesztésnek. 24 előadás adja a kutatások széles keresztmetszetét a fizikától a történettudományon át a művészetekig. A szimpózium online is követhető, később pedig a TIT Tv adásaiban visszanézhető lesz.

Mindentudás meséi felnőtteknek

2020-ban volt 30 éve, hogy egyesületté alakult a Vasi TIT, tavaly pedig 180 éves lett a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat. A covid miatt nem tudtak méltóképpen ünnepelni, így ezzel a konferenciával emlékeznek meg a kettős jubileumról. Ma, amikor sok hamis információ kering a köztudatban, fontos, hogy a kutatók minél többször kiálljanak a nagyközönség elé, és átadják a valódi tudást - mondta videóüzenetében a konferencia fővédnöke, Borhy László, az ELTE rektora a megnyitón. A jelenlévőket köszöntötte Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója és Egri Balázs, a Vasi TIT Egyesület alelnöke is.

"A korai források közül semmilyen forrás nem említi."

Elsőként Berend Nóra, a Cambridge-i Egyetem történész professzora tartott előadást Koppányról, aki szerinte nem valós történelmi személyiség. Kovács László pedig a 420 éve született német fizikusról, Otto von Guericke-ről beszélt. Leghíresebb kísérletét 2003-ban a Ferences kertben ismételték meg.

Kovács László - fizikus
"A légszivattyút találta fel, rájött arra, hogy a levegőnek súlya van, el lehet valahonnan távolítani, és ha eltávolítjuk, a külső légnyomás azt a térfogatot nyomja. Ezt úgy bizonyította be, hogy vett két félhengert, összeszorította, kiszivattyúzta belőle a levegőt, és a külső légnyomás annyira összenyomta, hogy a 16 ló nem tudta széthúzni."

Három nap alatt 24 előadás hangzik el a legkülönbözőbb témákban a csillagászattól az irodalomtudományon át a rovartanig. A TIT a külföldön dolgozó és kutató magyar tudósok bemutatását is zászlajára tűzte.

Bakó Béla - igazgató, Vasi TIT
"Természetesen tervezünk a későbbiekben további nemzetközi előadókat, mert sok magyar akadémikus tudós külföldi egyetemeket tárja a világ elé a gondolatait, és mi erről itthon nem sokat tudunk. Felvállaltuk, hogy bemutatjuk az itthoni közönségnek azokat a magyar tudósokat, akik külföldön alkotnak."

Szó esik például a praetorianus gárda történetéről, a Balaton-felvidék tanúhegyeiről, eltűnt zsinagógákról és arról, mi történt a trianoni békeszerződés aláírásának napján Budapesten.