MNB
MNB - 2

Hírek

Megemlékezést tartottak Éhen Gyula születésének 169. évfordulója alkalmából

2022. november 24., 19:10

Éhen Gyula születésének 169. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak kedden délután az Alkotás utcai szobornál. A nagyformátumú politikus 1895-től hét éven át volt polgármester, ez idő alatt Szombathely igazi modern várossá fejlődött. Örökül hagyott az utókorra számos jelentős középületet, a csatornarendszert, az úthálózatot, a keleti lakónegyedet, és a polgárosodás eszméjét.

Megemlékezést tartottak Éhen Gyula születésének 169. évfordulója alkalmából

169 éve, 1853-ban született Éhen Gyula politikus, ügyvéd, lapszerkesztő, későbbi polgármester és országgyűlési képviselő. Kevesen tudják, hogy verseket is írt, két kötete is megjelent. Egyik költeménye el is hangzott az ünnepségen.

"Tanuld buzgón a hontörténelmet, minden nagy tett legyen példa rád."

Az Alkotás utcai mellszobornál az Éhen Gyula Baráti Kör alapító tagja és elnöke, Kozma Gábor idézte fel a modern szemléletű polgármester munkásságát.

Kozma Gábor - elnök, Éhen Gyula Baráti Kör
"Egy olyan várost teremtett képviselőtársaival, a város szellemi és gazdasági elitjével együtt, ami nemcsak élhető volt, hanem gazdaságilag fejlettnek számított."

Éhen Gyula szerencsés időben 1895-től 1902-ig volt polgármester. Oly sok fejlesztés fűződik a nevéhez, hogy második városalapítóként emlegetik, elindította Szombathelyt a modernizáció útján. Elkészült az első rendezési terv, az utcákat szilárd burkolattal látták el, ekkor épült a kaszinó, a nagyszálló, több híd, létesült kaszárnya, szegényház és gyermekmenhely. Létrejött az első hivatásos tűzoltóság, fejlesztették a vízvezeték-rendszert, a csatornahálózat kiépítettsége elérte a 90 százalékot.

"Akkor indult be egy középület- és útépítési program, a keleti városrészen pedig új lakónegyed épült. Éhen Gyula nem egyedül valósította meg mindezt, nagy érdemes, hogy sikerült maga mögé állítania minden olyan erőt, ami a modernizációs törekvéseit támogatta."

Kozma Gábor úgy fogalmazott, a polgárosodás ad egy városnak tartást, erkölcsöt, arculatot. '88 novemberében alakult meg az Éhen Gyula Kör abban a reményben, hogy Szombathely újra dicső polgárváros lesz, s bár a naiv célok nem teljesültek, sok minden megvalósult - a vasi megyeszékhely a mai magyar várospolitikai térképen is megállja a helyét. A nagy célok érdekében ma is felsorakozik mindenki, ez Éhen Gyula legszebb öröksége. Az emlékbeszédet követően városvezetők, az Éhen Gyula Kör és a Keleti Városrészért Egyesület vezetői elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseit a szobornál, majd a Nyitra-iskolában levetítették Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Kozma Gábor Nyitány című filmjét, ami az első szabad szombathelyi választásról, egy új korszak kezdetéről szól. Jövőre kerek évfordulót ünnepel a város Éhen Gyula születésének 170. évfordulóján.