Hírek

Magyarország gyógynövény nagyhatalom

2014. szeptember 09., 16:14

Legalábbis az itt található fajok sokszínűségét tekintve. Napjainkban egyre fontosabb szerepet töltenek be az alternatív és kiegészítő gyógyászatban is. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület éppen ezért ingyenes gyógynövény ismeretterjesztő sorozatot szervezett.

Magyarország gyógynövény nagyhatalom

"A komló erősen nyugtató hatású növény."

A tanfolyam első foglalkozásán Kőszegdoroszlón ismerkedhettek az érdeklődők a gyógynövényekkel. A csalán például jól használható a növények immunerősítésére, tetűirtásra, mostanában rostnövényként is számon tartják, a humán gyógyászatban pedig régóta ismerik.

Bakos György kertészmérnök
Vértisztító teák alapanyaga, enyhe antibiotikus hatása is van a csalánnak, nagyon jó ásványi anyag pótló hatása is van a csalánnak

A gyógynövények alkalmazása egyidős az emberiséggel, most újra egyre többen ismerik fel a jelentőségét.

Nedeczky Veronika háziorvos
Én is az alternatív módszereket szeretem alkalmazni a gyógyászatban. Végeztem homeopátiás orvosképzést, de úgy érzem, hogy a gyógynövényeket nem ismerem eléggé, ezért jöttem el erre a tanfolyamra.

A gyógynövények használata sem teljesen veszélytelen – erre figyelmeztet a tanfolyam előadója.

Bakos György kertészmérnök
Itt is vannak használati javallatok, mint a gyógyszereknél. Be kell tartani az útmutatásokat, mert ahogy említettem, pl. a kakukkfűnél, az orbáncfűnél, a zsúrlónál a túladagolás káros mellékhatásokkal járhat.

Az Írottkő Natúrpartkért Egyesület szervezésében most 30 résztvevő ismerkedhet meg ingyenesen a Kőszegi hegység fontosabb gyógynövényeivel.

Bakos György elnök, Írottkő Natúrparkért Egyesület
Azt gondoljuk, hogy ezzel a gyógynövénysorozat egy kicsit közelebb viszi az embereket a természethez, azokhoz a gyógynövényekhez, amiket érdemes megismerni, fogyasztani. Mo-n közel 1000 gyógy- és fűszernövény van, aminek talán ha a tizedét használjuk.

A gyűjtés alapvető szabálya az is, hogy ne okozzunk kárt a természetben.