Hírek

Magángyűjtők kincsei a könyvtárban

2018. március 02., 16:49

A derelyeszaggatótól a vasutassapkáig címmel nyílt kiállítás magángyűjtők féltve őrzött kincseiből a Berzsenyi Könyvtárban. Ritkaságok, különlegességek, vagy éppen hétköznapi tárgyak és emlékek érkeztek a nem mindennapi bemutatóra.

Magángyűjtők kincsei a könyvtárban

Malacok mindenféle változatban, porcelánbabák a kicsitől a nagyig, a legkülönbözőbb formájú söröspoharak, pecsétes téglák, vagy éppen agyonhallgatott régi lemezek borítói - felsorolni is nehéz lenne, hányféle különös gyűjtemény darabjai láthatók a Berzsenyi Könyvtárban.

Van, aki míves, kerámia wc-lehúzókat gyűjt, más órakulcsokat, amelyekkel egykor hetente fel kellett húzni a faliórát, de olyan is akad, aki a régiségvásárokat járva a régi petróleumlámpákat keresi.

Nagy Lajos
Régi filmeket, amiket láttam, még fiatalabb koromban, főleg az amerikai filmekben mindenhol látni nagyon szép lámpákat. És innen jött a lámpák iránti szeretetem.

A természettudós az ember alkotókedvének megnyilvánulását látja a derelyeszaggatók sokféleségében.

Vig Károly
Rá kell nézni, hogy hányféle lehet a derelyeszaggató, kor-, területfüggően, akár még itt a Kárpát-medencében is, kézműves darab vagy éppen ipari tömegtermék, vagy adott esetben napjainkban silány műanyag portéka.

A vitrinekben hétköznapi tárgyak és személyes emlékek is sorakoznak. A kávéscukrok talán egy finom kávé emlékét, a belépőjegyek pedig egy-egy koncert felejthetetlen hangulatát idézik vissza. Az idősebbeknek ismerősek lehetnek a régi telefonok vagy a színes gyümölcscsomagoló-papírok, és talán több család fiókjában fellelhetők még hasonló vasúti igazolványok. A gyűjtőszenvedély kortól is független: diákok készítik például ezeket a 3d-s tárgyakat.

Prófusz György
Természetesen az érdeklődési körüknek megfelelően Star Wars, harci járművektől mozgó halakig minden látható a gyűjteményben és taneszközök is.

A szombathelyi vagy távolabbról jelentkező magángyűjtők legféltettebb kincseiket ajánlották fel az intézmény helytörténeti klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet felhívására.  

Szalainé Bodor Edit helyismereti könyvtáros
Eleve az volt az elképzelés, hogy nem egy komplett gyűjteményt, vagy nem 2-3 gyűjteményt mutatunk be, hanem sokat. Tehát inkább az extremitásra helyezzük a hangsúlyt, és sok gyűjtőt hozunk össze egy helyen.

A gyűjtőszenvedély talán a reneszánsz csodakamrák ritkaságaival kezdődött - idézte fel a kiállítást az érdeklődők figyelmébe ajánló Masszi Ferenc - később számtalan közgyűjtemény jött létre. Az egy-egy korszak lenyomatát jelentő hétköznapi tárgyakra és a különleges, értékes relikviákra március 19-ig bárki rácsodálkozhat a könyvtár földszinti termében.