Hírek

Könyvtári nap

2018. október 02., 14:53

Poros polcok és unalmas csend helyett élményt, emberi szót és digitális tartalmakat várnak a mai fiatalok a könyvtárakban. Ezekhez az igényekhez próbál alkalmazkodni a szakma - a hétköznapokban és a rendezvényeken is.

Könyvtári nap

Egy gyorsan változó világban a könyvtáraknak is folyton meg kell újulniuk, hiszen már nem csak olvasni járnak ide az emberek. Erről, és más szakmai kérdésekről tanácskoztak a 24. megyei könyvtári nap vendégei.

Illés Károly - alpolgármester
“Jó dolognak tartom, hogy így október folyamán konzultálni tudnak a könyvtári szakma dolgozói, meg tudnak vitatni újabb lehetőségeket, illetve fejlődve a korral, most már az informatika világában is újabb lehetőségek tárulnak fel a könyvtárak életében is, úgyhogy üdvözöljük az ilyen szakmai rendezvényeket Szombathelyen.”

Az előadások az olvasás, a könyvtár és a kompetencia fogalmakat járták körül, a téma ugyanis rendkívül időszerű. Az ifjúság szövegértési nehézségei országszerte komoly feladatokat rónak a könyvtárakra is, amelyeknek érdekesnek, vonzónak kell maradniuk. Szombathelyen kedvezőek a tapasztalatok.

Nagy Éva - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Nálunk töretlenül nő a használat, ez minden forgalmi adatunkra érvényes. Regisztrált használó, személyes látogatás és kölcsönzött kötet, valamint a rendezvényi látogatásunk. Országosan erősen megoszlott ebben akár csak a megyei könyvtáraknak a nyilvánossága is, hiszen közöttük van olyan, amely folyamatosan csökken, van, ahol stagnál. Nyugat-Dunántúlon mindig szerettek olvasni az emberek.”

Ezt egy közelmúltbeli olvasáskutatás is megerősítette. A vizsgálat egy 2017 óta tartó fejlesztési program része, amellyel a könyvtári szolgáltatásokat igyekeznek az oktatás szolgálatába állítani.

Farkas Ferenc - szakmai vezető, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
“Kiderült, hogy a gyerekeknek egy igen jelentős hányada, körülbelül az egyharmada most rendszeres olvasónak tekinthető. Egy másik egyharmada nagyjából alkalmi olvasónak. És nekünk az a fontos, hogy ez a szám minél nagyobb legyen, minél jelentősebb. És például elmondták azt, hogy a legfontosabb dolgog, amit ők várnak a könyvtártól, hogy a könyvtárosok legyenek kedvesek. Ennek maximálisan igyekszünk megfelelni. De például megjelent egy fontos szempontként, hogy a könyvtárak nyújtsanak élményt.”

Hiába tehát az internet, az emberek keresik a személyes találkozásokat, és az olyan színes programokat - kiállításokat, író-olvasó találkozókat, vetélkedőket -, amelyekből a Berzsenyi könyvtárban sincs hiány.