Hírek

Könyves vasárnap

2016. október 12., 16:48

Könyves vasárnappal zárult az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A látogatókat számos kedvezményes lehetőség mellett roma népzeni és irodalmi műsor várta.

Könyves vasárnap

Nagy volt a nyüzsgés a rendkívüli nyitva tartási napon a könyvtárban. Aki eljött, régi könyvek, lemezek és videokazetták között válogathatott.

Lökkös József
Elsősorban vadászirodalmat meg képzőművészetet gyűjtök, meg történelmi regényeket keresek. – Talált is már néhány dolgot. – Igen, szedtünk össze egy-két dobozra valót. Hála Istennek, ezek az akciók jók. Remélem, több lesz majd itt a Berzsenyiben.

A könyvturkálót az Ünnepi Könyvhét után másodszor rendezte meg a könyvtár.

Nagy Éva igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
Nagyon sok helyről vonunk ki könyveket, és úgy gondoljuk, hogy egy jó részük újrahasznosítható olvasóknál, érdeklődéknél, és most ingyenesen válogathatnak több ezer kötetből az olvasók.

Ezen a napon más kedvezmények is várták a látogatókat: féléves ingyenes beiratkozásra volt lehetőség, és elengedték a büntetését annak, aki késve vitte vissza a korábban kikölcsönzött dokumentumokat. Míg az előtérben főleg a felnőttek válogattak, a gyerekkönyvtárban virágforgók készültek papírból.

Györgypál Zsófia
Az a lényege, hogy jó sok csücsköt összehajtsunk, megfordítsunk. _ És kinek csinálod? – Anyukámnak meg az apukámnak, meg magamnak.

A Szent Márton-emlékévhez kapcsolódóan a földszinti nagyteremben kiállítás nyílt a könyvtár vallási témájú könyveiből. Zsoltáros- és prédikációs könyveket, régi, szép kivitelű Bibliákat lehet megnézni. Többségük a muzeális gyűjtemény darabja, és csak ritka alkalmakkor kerül a nagyközönség elé. A tárlat november 4-ig látogatható.

Horváthné Kupi Ildikó - olvasószolgálati osztályvezető
"A legrégebbi az itt lévő könyvek közül egy 1594-ben Wittenbergben kiadott Biblia Luther Márton fordításában. Ami a híres nevezetes Johann Kraft műhelyében készült."

A programot roma népzenei és irodalmi műsor zárta.

Jónás Judit előadóművész
Ismertessük meg a kortárs cigány irodalmat, de ugyanakkor szeretjük a nem cigány irodalmat is, amihez mi lélekben s szívben kapcsolódni tudunk, és magunkénak tudjuk, pedig nem cigány költőről van szó. 03:56

A műsorban a kortárs cigány költők mellett József Attilától, Nagy Lászlótól és Kallós Zoltán erdélyi gyűjtéseiből hangzottak el versek és dalok.