Hírek

Könyvajándék nap

2016. február 12., 15:54

Másodszor csatlakozik a Berzsenyi Dániel Könyvtár a nemzetközi könyvajándék naphoz. Ilyenkor lehetőséget teremtenek arra, hogy az otthonról behozott kötetek ismeretlenül gazdát cseréljenek, akár egy-egy kedves üzenet kíséretében. Nem csak gyerekekre számítanak.

Könyvajándék nap

Elhelyeztünk néhány könyvet a Szombathelyi Televízió szerkesztősége nevében a Berzsenyi könyvtár földszinti könyvajándék polcán, de nem mi voltunk az egyetlenek. Pénteken és szombaton ugyanis bárki részt vehet az akcióban, hozhat és vihet egy-egy kötetet.

Zsigri Mária - gyermekkönyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Nemzetközi könyvajándék nap, mint ahogy a nevében is benne van, hogy nemzetközi kezdeményezés. És minden év február 14-én, éppen valentin napon tartják. Az emberek egymásnak nem virágot ajándékoznak vagy szíveket, hanem könyvvel ajándékozzák meg egymást.”

Az itt hagyott kötetekbe személyes üzenetet is lehet írni, sőt akár be is lehet csomagolni. A szombathelyi könyvtár gyerekcsoportokat fogadott az akció kapcsán: két iskola elsősei vidám foglalkozáson vettek részt, és persze könyvet is adtak és kaptak.

Annár Renáta - osztályfőnök, Paragvári-iskola
“A könyvtárosunk ismertette velünk ezt a programot, a szülőket bevontuk ebbe, hogy a gyerekek használt könyveket hozzanak be, és hát ahogy látjuk, nagyon élvezik ezt a programot, hogy egy új könyvvel térhetnek aztán haza.”

Kiderült, hogy a legtöbbjük családja ragaszkodik az esti mesélés szokásához, és sok első osztályos már maga is olvasgat.

Tömő Blanka Bianka - Brenner-iskola
“Este az anyucim szokott mesélni, de hogyha van még rá idő, akkor az ágyban én is szoktam olvasni.”

Havasi-Kerényi Csillag Emma - Brenner-iskola
“Hát szeretek olvasni a nagymamámnak.”

Taskó Dávid - Paragvári-iskola
“Van, amikor apa mesél, és akkor meg én azt hallgatom, de van, amikor én mesélek apának.”

A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja, hogy szorosabbá tegyék a gyerekek és a könyvek barátságát, de az ajándékozási akcióban kortól függetlenül bárki részt vehet.