Hírek

Könyvajándék

2018. február 16., 14:05

A Bálint-napon van a nemzetközi könyvajándék nap is - a világméretű kezdeményezéshez Szombathely már negyedik alkalommal csatlakozott. A Berszenyi Dániel Könyvtár elsősorban a gyerekeket célozta meg a rendezvénnyel. Még kedves üzeneteket is rejtettek az adott és kapott kötetekbe.

Könyvajándék

“Bölcsen szólsz leányom: nem háborút és gyűlölködést, hanem békét és megértést kell teremtenünk!”

A Pocahontas-történetet választotta magának a sok-sok ajándékkötet közül Hepp Boglárka. A Paragvári Utcai Általános Iskolából jött osztálytársaival a Berzsenyi-könyvtárba, ahol adtak és kaptak is a könyvajándék napon. Egy különleges foglalkozással is készültek a kicsiknek:

Zsigri Mária - gyermekkönyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“”Ezen a napon mindig valamilyen különleges könyvet veszünk le a gyermekkönyvtári polcról a gyerkekenek, amelyek valamiben nagyon-nagyon különlegesek. Most éppen Molnár Krisztinának a “Milyen színű a boldogság?” című kötetét választottuk, ami tulajdonképpen csak képekből áll.”

Ez elsőre megmozgatja a gyerekek fantáziáját, nem úgy, mint a sok szöveget tartalmazó könyvek, amelyektől az iskolások többsége megijed.

A könyvtár a felnőttekre is gondolt: ez a polc a bejárat mellett van, bárki levehet róla egy könyvet. Ilyen - személyes hangú üzenetet is tartalmazó cetliket találnak a kötetekben az olvasók.

Nagy Éva - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Évről évre növekszik az érdeklődés, de ezért meg is teszünk mindent: kis üzeneteket készítettek a kollégáim, a szokásos szép formában, szerkesztéssel, ezeket bele lehet helyezni a könyvekbe, lehet rá kis üzeneteket írni annak, aki majd a mi ajándékkönyvünket megtalálja.”

Ezekben a mesekönyvekben, kaland- és ifjúsági regényekben is vannak üzenetek. A könyvek egy részét a gyerekek hozták, hogy másnak ajándékozzák. Nagy lelkesedéssel böngésztek köztük.

A nemzetközi könyvajándéknaphoz a szombathelyi könyvtár negyedik alkalommal csatlakozott. Az intézmény egyébként többször is ajándékoz könyveket: évente kétszer szerveznek ingyenes könyvturkálót - legközelebb az ünnepi könyvhéten.