MNB - 2
MNB

Hírek

Könyv a Szépítő Egyesületről

2018. november 23., 20:22

A Szombathelyi Szépítő Egyesület majdnem teljes történetét feldolgozza az a kötet, amelyet a Berzsenyi Könyvtárban mutattak be. A 133 éves civil szervezetről már korábban is készült egy könyv, aminek nagy sikere volt, így gyorsan elfogyott. Most az egyesület utóbbi 15 éve is bekerült a kiegészített kötetbe.

Könyv a Szépítő Egyesületről

A 133 éve nem csak folyamatosan működő, hanem aktív szerepet is játszó Szombathelyi Szépítő Egyesületet a történetüket feldolgozó kötet bemutatóján Puskás Tivadar köszöntötte.

Puskás Tivadar - polgármester
Az, hogy 1885-ben létrejött egy civil egyesület, ami azt tűzte ki célul, hogy az értékeket őrizzük meg Szombathelyen, azt hiszem, ez a város szellemiségének lényegét mutatja.

A városszépítő egyesületről készült első kötet 2003-ban jelent meg. Sikerének köszönhetően hamar elfogyott.

Bődi Lívia – elnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
Az első kötet 2000-ig dolgozta fel az egyesület történetét és az utána következő 15 év alatt olyan sok mindent csináltunk, hogy úgy gondoltuk, a 130 évünknek is tiszteletet adnánk, ha kibővítenénk ezzel a 15 évvel a kötetet.

Az egyesület ezredforduló utáni tevékenységével a civil szervezet alelnöke, Melega Miklós egészítette ki a könyvet, így az ezer példányban megjelent második kiadás 2015-ig mutatja be az értékmentő munkát.

Melega Miklós – szerző, alelnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
A zöld övezet, a városi parkok védelme kiemelt jelentőségű a munkánkban, viszont új elemként – ami a 70-80-as években már megjelenik, de az utóbbi években különösen is nagy hangsúlyt kapott, kiemelném az emléktáblák állítását.

A könyvbemutatón elhangzott, fontos lenne, ha a Szombathelyi Szépítő Egyesület mindenkori elnöke tagja lenne a helyi értéktár bizottságnak. Erről a közeljövőben döntenek.