Hírek

Képeslevelezőlap-gyűjtők szakmai összejövetele

2018. július 18., 18:15

A Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete országos találkozójának egyik állomásaként minden eddiginél több anyagot tartalmazó kiállítás nyílt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A három napos szakmai összejövetelre hazánk minden tájáról érkeztek gyűjtők.

Képeslevelezőlap-gyűjtők szakmai összejövetele

“Ha átviszel a Dunán, megcsókollak a partján…”

Népdalokkal nyitotta meg a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete azt a tárlatot, amelynek a Berzsenyi Dániel Könyvtár adott otthont. A kiállítás annak a három napos találkozónak a része, amelyre az ország minden tájáról - így a fővárosból, Nagyatádról, Lábodról, Tatabányáról, sőt még Németországból is - érkeztek tagok. Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója köszöntőjében ismerte el a gyűjtők fontos munkáját.

Nick Ferenc - kuratóriumi elnök, Falvak Kultúrájáért Alapítvány
“A képeslapgyűjtők legfontosabb feladata az értékmentés. Megőrzik a 21. században a régmúltat, másodszor közösséget építenek, határok nélküli közösséget építenek, harmadszor emlékeztetnek. És ha jól belegondolunk, egy-egy képeslap nem más, mint SMS a múltból.”

Rekord mennyiségű, a tavalyinál mintegy kétszer több anyagot tartalmaz az a tárlat, amelyre több ezer látogatót várnak.

Kőszegfalviné Pajor Klára - elnök, Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete
“70 négyzetméter területen közel 1500 képeslap kerül bemutatásra, tehát aki mindent alaposan végig akar nézni, annak többször vissza kell ide jönni, hogy át tudja tekinteni.”

A (08:34) Mátyás királyról szóló kiállítási anyagot egy nagykanizsai gyűjtő bocsátotta a szervezők rendelkezésére - ezzel is kapcsolódva az idei Mátyás király emlékévhez.

Gulyásné Raksányi Olga - gyűjtő
“Én ezt nagyon régen kezdtem el gyűjteni, még valamikor az elején. Amikor az ember megy egy antikváriumba, vagy valakihez, s ami még nincs meg, akkor hamar éri, kapja!”

Hegyfaluról is érkezett anyag a képeslap múzeumból. Az alapítónak most több mint 70 képeslapja kapott itt helyet - információs résszel kiegészítve.

Juhász Árpád - gyűjtő
“A rábaközi települések közül az összesről legalább egy kép be van itt mutatva, a település rövid szövegével, vagy hogy mondjam, leírásával, és van más képeslapom is a településekről, aki eljön a múzeumba, meg tudom mutatni.”

A 29. gyűjtőtalálkozónak - az éves közgyűlésen, a lapcseréken és a szakmai előadásokon túl - az egyik legfontosabb része évről évre a kiállítás megnyitása. A tárlat a könyvtár nyitvatartási ideje alatt augusztus másodikáig látogatható.