Hírek

Képeslapkiállítás

2016. július 19., 15:49

A 48-as forradalom és szabadságharc eseményei, az irgalmasság éve, Kazinczy Ferenc élete, formás kvarckristályok - változatos témákkal találkozhatnak az országos képeslapkiállítás látogatói a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. 14 gyűjtő csaknem 1300 képeslapot mutat be a tárlaton.

Képeslapkiállítás

"Ez a pozsonyi Szent Márton-templomnak a bronz lovasszobra, ez is egy régi, 1900-as évek elején készült képeslap." (13:23 vágókép)

A Szent Márton-évre való tekintettel a szervezők azt kérték a gyűjtőktől, hogy Szent Mártonnal kapcsolatos, vagy egyházi témájú képeslapokat válogassanak össze a tárlathoz. Magyarország és Európa Szent Márton titulusú templomai, szombathelyi emlékhelyek és oltárképek is láthatóak. Mindezeken kívül vátozatos témák jelennek meg a tablókon Szent Imre hercegtől Berzsenyi Dánielen át a zsolnai porcelánokig.

Kőszegfalviné Pajor Klára - elnök, Képes Levelezőlap-gyűjtők Egyesülete
"14 kiállítónak van most itt a gyűjteménye, ez azt jelenti, hogy 56 keretnyi anyag, ami 1200-1300 képeslapot jelent."

Évente egyszer szerveznek hasonlóan nagyszabású képeslapkiállítást. A helyszín ezúttal a könyvtár, amely jó kapcsolatot ápol a gyűjtőkkel, több alkalommal is kölcsönöztek már egymásnak installációkat. Az intézménynek gazdag gyűjteménye van helytörténeti vonatkozású képeslapokból, amelyeken a város emlékművei, utcái, jellegzetes épületei szerepelnek.

Nagy Éva - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"A 60-as 70-es évekből, amikor nagy divatja volt a képeslapnak, akkor nagyon sok készült, 80-as évekből. Az utóbbi években kevés képeslap kerül forgalomba, legalábbis városképi vagy települési, ami a mi gyűjtőkörünkbe tartozik."

A Képes-levelezőlapgyűjtők Egyesülete 52 aktív tagot számlál, facebook-oldalán további 400 fiatal regisztrált, akik kutatják a különleges, egyedi darabokat. A kiállítás augusztus 28-ig látogatható a könyvtár földszinti nagytermében.