Hírek

István Lajos hematológusra emlékeztek

2012. november 30., 20:22

István Lajos születésének 90. és halálának 5. évfordulója, valamint az AIDS december 1-jei világnapja alkalmából rendezett ma szakmai napot a kormányhivatal népegészségügyi szerve. Pályatársak emlékeztek a neves professzorra.

István Lajos hematológusra emlékeztek

Az első hazai AIDS-eset felismerése István Lajos Széchenyi-díjas hematológus professzor nevéhez fűződik. Ma mintegy 2000 nyilvántartott beteg van és évente 300 újat regisztrálnak, de becslések szerint ennek többszöröse lehet a tényleges betegszám.

Dr. Schneider Ferenc - infektológus főorvos
"Nem egy megszűnt járványról, hanem egy kezelhető betegségről van szó, amelynek annál jobbak a kezelési esélyei, minél hamarabb kerül felismerésre."

Az AIDS december 1-jei világnapján a szűrővizsgálatok jelentőségére hívják fel a figyelmet a szakemberek. A megelőzésben a megfelelő életvitel, a felelősségteljes párválasztás meghatározó, de  a felvilágosításnak is hangsúlyos szerep jut. Ebben is élen járt István Lajos.

Dr. Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos, Kormányhivatal
"Amire ő soha nem sajnálta az időt, energiát, hogy ebben is, de másban is a folyamatos tájékoztatás, a különböző célcsoportoknak megfelelő felvilágosítás vagy egészségnevelés, mindegy, bárminek nevezzük."

A professzor számos orvosi társaság elnöke, illetve tagja volt. Azt vallotta, hogy a tudomány embereinek a kórház kerítésén túl is van feladatuk.

Prof. dr. Horváth Boldizsár - elnök, Vas Megyéért Egyesület
"Azoknak az embereknek,...minőségileg jobbá kell tenni."

Méltatói kiemelték István Lajos szakmai nagyságát, munkabírását, emberségét, emellett hangsúlyozták lokálpatriotizmusát és sorolták közéleti szerepvállalását.