Hírek

Interaktív vándorkiállítás nyílt a Zsidó Kultúra Házában

2024. május 08., 15:21

Holokauszt túlélők élettörténetei inspirálták azokat az alkotásokat, amelyekből kedden nyílt interaktív vándorkiállítás a Zsidó Kultúra Házában. A molinókon 15 rajz látható, és a túlélőket is bemutatják. A Zachor Alapítvány szervezte a tárlatot a Szombathelyi Zsidó Hitközséggel és a Kanizsai Dorottya Gimnáziummal közösen.

Interaktív vándorkiállítás nyílt a Zsidó Kultúra Házában

Idén tizedik alkalommal írta ki a Zachor Alapítvány “A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” című pályázatot. Felső tagozatos és középiskolás fiataloktól vártak holokauszt túlélők életinterjúi alapján készült műveket. Az alkotásokat 2017 óta vándorkiállításon mutatják be az országban. A rollupokon a rajzok mellett nem csak a készítő nevét és iskoláját láthatjuk, de annak a túlélőnek az arcát is, aki a művet inspirálta. Egy QR kódot is elhelyeztek az oldalakon.

Mesterházi Ildikó - nagykövet, Zachor Alapítvány

“A rollupokon található QR kódokkal az iWitness felületre juthatunk el, ahol holokauszt túlélőkkel készített interjúrészletek találhatók. Ezeket az életinterjúkat a Dél-Kaliforniai egyetem vizutális történeti archivumából hívjuk le. Az az érdekessége az archívumnak, hogy ezt Spielberg alapította, akkor amikor a Schindler listája című filmet forgatta, akkor kezdett el életinterjúkat felvenni holokauszt túlélőkkel.”

A tárlat célja, hogy személyes történeteken keresztül hozza közelebb a fiatalokhoz a tragikus eseményeket.

Kiss Gábor - nagykövet, Zachor Alapítvány

“Fiatalok találkozzanak a saját kortársaiknak a rajzaival, illetve, hogy ezt a témát, ami szerintem egy nagyon-nagyon nehéz téma, kicsit máshogy közelítsük meg, tehát ez a 45 perces óra ez nem elég arra, hogy erről a fiatalok vagy akár ez a kiállítás 109 éves korig szól, tehát nem elég erre az, hogy leülsz egy iskolapadba, és akkor olvasol, hanem az a célja ennek a kiállításnak, hogy felkeltse az érdeklődést, és, hogy odafigyeljünk egymásra kicsit a világban, mert az mindig ránk fér, minden korban. Ma is.”

A vándorkiállítást a hajdani zsidó elemi iskolában, a “Kis Zrínyi” épületében rendezték be. A jelenlévőket a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte.

Sugár Judit - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség

“Ez egy nagyon érdekes, interaktív kiállítás, aminek örültünk, hogy helyet adhatunk, és a Kanizsai Dorottya Gimnázium lelkes csapatával együtt sikerült létrehozni, és nagy megtiszteltetés volt, hogy helyet adhatunk a kiállításnak.”

Alszik a tábor...lépdel a falra vetődve

A kiállítás szervezését a Kanizsai Dorottya Gimnázium is tevékenyen támogatta. A diákok zenével, verssel is készültek.

Merklin Ferenc - igazgató, Kanizsai Dorottya Gimnázium

“Amikor először felhívott engem Kiss Gábor, a Zachor alapítványnak az egyik nagykövete, akkor természetes volt, hogy a Kanizsai Dorottya Gimnáziumnak fontos lesz az, hogy egy ilyen kiállítás megszervezését, megnyitóját segítse. Egyrészt, mert van egy iskolatársi kapcsolatunk, annak idején ő is Kanizsais volt, másrészt nálunk is vannak olyan diákok, volt diákok, olyan tanár, aki annak idején a holokauszt áldozataként került bele az iskola, illetve a város történelemkönyvébe.”

Kelbert Krisztina történész egy szerelmespár levelezéséből olvasott fel részleteket az 1940 és 1945 közötti időszakból, ezzel szemléltetve, mi történt akkoriban a magyarországi zsidókkal.

“Társadalmi életet nem élek, egyszerű okból: nincs társadalom Szombathelyen. Mindenkit behívtak Sárvárra, csak 5-en vannak itthon, azok közül is csak két ismerősöm van.”

“A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” című tárlatot május 22-éig lehet megtekinteni.