MNB
MNB - 2

Hírek

Illusztrációk kortárs költeményekhez

2018. május 24., 13:12

Fiataloknak szóló kortárs költeményekhez készíthettek illusztrációt a jelentkezők a Berzsenyi Dániel Könyvtár országos képzőművészeti pályázatán. A legjobb alkotásokból kiállítás nyílt az intézmény földszinti előadótermében.

Illusztrációk kortárs költeményekhez

"Ha kérdeznéd, hogy hogy vagyok…úgysem alszom el…"

Az Elefánt zenekar tagjai megzenésítve szólaltattak meg néhányat a Szívlapát című kötet verseiből. Kifejezetten fiataloknak válogatott kortárs költemények kaptak helyet a könyvben, ezekhez készíthettek illusztrációt a jelentkezők a Berzsenyi könyvtár harmadik alkalommal meghirdetett országos képzőművészeti pályázatán.

Pallósiné Toldi Márta ny. igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
Nagyon sokféle tematikájú vers, számos szerzőtől található benne, tehát bőven volt lehetőségük a fiataloknak, hogy rátaláljanak az őket megszólító lírai sorokra, üzenetekre.

A könyvtár felhívására 140-nél is több alkotást neveztek a fiatalok, közülük 50-et kiállításon mutat be az intézmény. A megnyitón Cebula Anna művészettörténész kiemelte: sokan vették észre a költemények mélyebb rétegeit, így számos gondolatébresztő alkotás született. A zsűri Aradi Sára László Noémi Kirakat című verséhez készített vegyes technikájú alkotását (05:53) ítélte a legkifejezőbbnek, a 2. helyezett pedig Mesterházi Mónika Az ördög című költeményének illusztrációja lett, amit Czuczor Eszter készített.

Czuczor Eszter, Győr
Igazából iskolában is kötelező, meg egyébként is szeretek verset olvasni, mert szeretem átérezni azt, amit a költő érez, amikor írja a verset, és amikor olvasom, akkor ugyanazt érzem, amit ő.

A zenekart és a 3. helyezett, budapesti középiskolást is megihlette Havasi Attila 20 év múlva című verse.

Czigány Dorottya Jázmin, Budapest
Először csak azt gondoljuk, hogy beszélgetnek, de utána elkezdenek a gyerekkorukról beszélni, és utána kilyukadnak arra, hogy az élet az mennyire rövid, és ha nem becsüljük meg, akkor akár le is maradhatunk az egészről. Nekem ezt jelentette ez a vers.

A 3 fődíj mellett különdíjakat is kiosztottak a pályázók között, az alkotások közül néhány az Életünk folyóiratban is megjelenik majd.