Hírek

Hosszú a várólista a fogszabályozásra a kórházi szakrendelésen

2012. szeptember 11., 17:41

Ha nem kifejezetten sürgős esetről van szó, akkor már csak 2015-re lehet időpontot kapni. Az orvosi kezelést itt teljes egészében, a fogszabályozó készüléket pedig 80 százalékban az egészségbiztosító finanszírozza, ezért sokan inkább ezt választják a magánrendelőkben jellemző sokszoros költségek helyett.

Hosszú a várólista a fogszabályozásra a kórházi szakrendelésen

Vas megye betegeit jelenleg 3 szakorvos látja el, ha 5-en lennének, akár egy évvel is csökkenhetne a várakozási idő.

18 évesnél fiatalabb, Vas megyei betegeket fogadnak a szombathelyi szakrendelésen. Ádám már túl van az első vizsgálaton, most azért jött, hogy lenyomatot vegyenek a fogáról.

Tatai Péterné
9 éves a kisunokám, és az iskolaorvos ajánlotta, hogy fogszabályozásra lenne szüksége, kaptunk beutalót és már kaptunk időpontot, és nyilván azért, mert kicsit egyenetlenek a fogai és hogy szép legyen.

Ádám lekerült a várólistáról, mert most van abban a korban, amikor még az állcsontok növekedését is befolyásolni lehet. A szakorvos szerint minden kezelésnél fontos, hogy időben elkezdődjön. 

Dr. Kiss Péter fogszabályozó szakorvos
Sok szülő nem tudja laikusként, hogy az egy dolog, hogy egy-egy fognak milyen eltérése van, de az állcsontok is eltérhetnek az ideálistól, egymáshoz képest is, meg önmagukban is, és ezt lehet befolyásolni az esetek nagy részében, és ha időben jönnek, akkor a növekedési fázisban ez könnyen irányítható.

A sürgős esetek egy-két hónapon belül sorra kerülnek, de van, akit már csak 2015-ben tudnak fogadni. Jelenleg 1150-en vannak várólistán, az egészségbiztosítási pénztártól kapott finanszírozás ugyanis csak meghatározott számú beteg ellátásra elég, és fogszabályozó szakorvosból is mindössze 3 van. 

Dr. Kiss Géza szakrendelések vezető főorvosa
Három év a várakozási idő, várjuk vissza a GYES-en lévő szakorvost, és hogy lassan szakvizsgázik a gyakornok, aki fogszabályozó szakorvos lesz. Ez javítani fog mindenképp a várakozási időn.

A várólistán lévők választhatnának magánrendelést is, de akkor akár több száz ezer forintot is kellene fizetniük egy fogszabályozó készülékért. Itt 80 százalékban ezt is az egészségbiztosító állja, így egy kivehető készülék átlagosan 8, egy rögzített pedig 45-50 ezer forintba kerül.