MNB
MNB - 2

Hírek

Hétvége, nonstop ébrenlét, programözön

2010. június 18., 17:59
Ez az a hétvége, amikor nem baj, hogy vége a foci és kosáridénynek, mert bőven van hova menni, ha kikapcsolódásra vágyik az ember. Szent Iván éjjelét ünnepeljük, amikor a legrövidebb az éjszaka. De Szombathelyen gondoskodtak róla, hogy ez ne így legyen.
Hétvége, nonstop ébrenlét, programözön

A Szent Iván-éji Vigasságok egyik helyszíne a Csónakázó-tó környéke lesz, ha nem fog esni az eső. Az Emlékműnél felállított nagyszínpadon komoly- és könnyűzenei koncertek váltják majd egymást 10 órától. Fellép többek között az Ifjúsági Fúvószenekar, a West Side TSE és az Energy-Dabaston táncosai, de hallhatjuk a Savaria Szimfonikus Zenekart 17 órától, 22.30-tól pedig a Black II Blacket. Ugyancsak az Emlékműnél este 9-től a Poligamy filmet vetítik majd. Közben persze a vásári forgatagban ehetünk, ihatunk és a gyerekek is jól szórakozhatnak a ringlisen, körhintán.

Aki estefelé már inkább kevésbé zajos programra vágyik, azoknak a Múzeumok éjszakája kínál kimeríthetetlen élményözönt. A Savaria Múzeumban este 6 órától lehet különböző látványos, érdekes és izgalmas tárlatvezetésen bejárni az épület minden zegzugát. Megnézhetjük a restaurátor műhelyt, hallhatunk rövid előadást az újkőkori faluról, a római Savariáról, a Néprajzi Tárban őrzött világítóeszközökből és a 16-18. századi Biblia teremtéstörténeti témájú fametszeteiből pedig rögtönzött kiállítást láthatunk. És még egy érdekesség: világhírű képzőművészek - Bernáth Aurél, Dürer, Munkácsy soha ki nem állított remekművei láthatók majd Vas megyei magángyűjteményekből.

A Smidt Múzeumban fél 7-től várják a látogatókat, ahol többek között az első magyar plasztikai sebészről is lesz majd előadás. Esti, zseblámpás villamostúrán is részt vehetünk.

Este 6-tól a Levéltár is várja az érdeklődőket. Feltárul a szombathelyi, régi börtönajtó, de bepillanthatunk az anyakönyvi kutatásba és tehetünk egy virtuális sétát Szombathely építészeti értékei között.

Este 10-től pedig a Múzeumfaluban óriásmáglyát gyújtanak meg. A tüzes nyílvesszőkkel történő tűzgyújtás után közös örömtáncra várnak mindenkit.

És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezen a hétvégén van a rally ob futam is. A szervízközpont idén Bükön van, a helyszínek pedig szombaton Káld, Hosszúpereszteg, vasárnap Szeleste, Söpte, Horvátzsidány. Benzingőz, őrült futamok: ezt ígéri a rally 2010-ben. Ha pedig eső lesz, akkor mindehhez egy kis sár és dagonya is társul.

Jó szórakozást! És most is azt kérjük Önöktől, hogy aki tud ezenkívül bármilyen programról, az ossza meg velünk, hogy minél többen találjanak maguknak tartalmas kikapcsolódást.