Hírek

Múzeumok éjszakája

2010. június 15., 17:20
Éjszakai tárlatvezetések, nyitott műhelyek, előadások, rendhagyó kiállítások és műtárgy örökbefogadási akció - idén is színes programokkal várja a látogatókat a Múzeumok éjszakája. Június 19-én a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum és a Vas Megyei Levéltár kínál szórakozási lehetőséget az érdeklődőknek. A rendezvény központi témája idén a fény és a sötétség. A szervezők kedden sajtótájékoztatón számoltak be a programokról.
Múzeumok éjszakája

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg idehaza a Múzeumok éjszakáját, Szombathely 2005-ben csatlakozott először a programhoz. A cél változatlan: közelebb hozni a látogatókhoz a múzeumok világát, beengedni őket oda is, ahová a hétköznapokon nem léphetnek be. Ilyenkor megnyílnak a restaurátor műhelyek és közelebbről meg lehet szemlélni a műtárgyakat. Tavaly nagy siker volt, a szervezők idén is sok látogatót várnak.

Dr. Nagy Zoltán - igazgató, Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"Idecsábítanánk azokat a múzeumlátogatókat, akik nem csak a sima tárlatvezetésre kíváncsiak, hanem műhelytitkokat is szeretnének ellesni."

A Savaria Múzeumban a megye címerállata, egy életnagyságú strucc fogadja majd a betérőt. Lesz kísérlettel egybekötött előadás a rovarokról, kiállítás nyílik a néprajzi tárban őrzött világítóeszközökről, a halottkultuszról, temetkezési szokásokról és magángyűjtők jóvoltából híres alkotók grafikáiból és festményeiből, köztük Dürer, Munkácsy és Rippl-Rónai műveiből.

Bemutatják a Vas megyei múzeumok értesítőjének frissen elkészült, 33. kötetét, melyben 16 tanulmány olvasható régészeti, néprajzi, történettudományi témában. A Smidt Múzeum játékos feladatokkal várja a gyerekeket, alkonyati élőzenével, előadásokkal, interaktív tárlatvezetéssel és zseblámpás villamostúrával a felnőtteket. Idén először meghirdették a "Fogadj örökbe egy műtárgyat" című akciójukat.

Keppel Csilla - igazgató, Smidt Múzeum
"Van nekünk négy kiemelt műtárgyunk, ami restaurálásra szorul. Ehhez várunk felajánlásokat. A múzeumok éjszakájára időzítettük a pénzgyűjtési akciónkat."

"A tavalyi év volt, amikor először csatlakozott a levéltár a múzeumok éjszakája programhoz."
Idén pedig már másodszor vesznek részt benne: fáklyával lehet bejárni az egykori vármegyei börtön celláit, előadásokat tartanak az anyakönyvi kutatásról, a levéltári iratok megmentéséről, és megnyílik a látogatók előtt a restaurátor műhely. A három intézményt egy belépőjeggyel lehet majd felkeresni, a látottakhoz kapcsolódó totóval pedig értékes ajándékokat nyerhetnek a legügyesebbek.