Hírek

Helytörténeti klub alakult Szombathelyen

2016. október 07., 15:54

A klubnak a tervek szerint negyedévente lesznek programjai, és bárki tagja lehet, akit érdekel Szombathely és Vas megye története.

Helytörténeti klub alakult Szombathelyen

A Berzsenyi Dániel Könyvtár adott otthont a helytörténeti klub alakuló ülésének, mely az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatán belül valósult meg.

Szalainé Bodor Edit, helyismereti könyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Rengeteg programot csinálunk, ami a város, illetve a megye történetével kapcsolatos és igen nagy az érdeklődés irántuk. Úgyhogy arra gondoltunk, hogy teremtünk egy fórumot, negyedévente, ahol a helytörténet iránt érdeklődők összegyűlhetnek, beszélgethetnek, felvethetnek érdekes témákat, megmondhatják, hogy kit szeretnének szívesen hallani előadóként."

Az első előadást, amely az aprónyomtatványokról szólt, a klub egyik szervezője, Spiegler Tibor tartotta.

Spiegler Tibor, helytörténeti gyűjtő
"Aprónyomtatványokkal és kisnyomtatványok bemutatásával fogunk kezdeni, azért mert ez egy ritka gyűjtői terület, másrészt azért, hogy megmutassuk a klubtagoknak, illetve a szombathelyi városiaknak, Szombathely környékieknek, hogy mik azok a dolgok, amiket érdemes gyűjteni, amiről nem is sejtik, hogy valamiféle kultúrtörténeti érdekességet hordoznak."

A program aktualitását az adta, hogy a könyvtár gyűjteményéből közel hatezer darab aprónyomtatványt digitalizáltak és tettek hozzáférhetővé a világhálón. A klubhoz bárki csatlakozhat, a programon részt vevő érdeklődőket semmilyen tagdíj és kötelezettség nem terheli.