Hírek

Gondot okoz a felsőoktatásban a nyelvvizsgák hiánya

2011. augusztus 11., 12:27

Nyelvvizsga nélkül senki nem mehet egyetemre - ezt nyilatkozzta a napokan Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár. Jelenleg a felsőoktatási intézmények végzős hallgatóinak közel 40%-a azért nem kaphatja meg diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája. A Savaria Egyetemi Központban az elmúlt években a végzősök harmada csak igazoló okiratot kapott a diplomaosztón.

Gondot okoz a felsőoktatásban a nyelvvizsgák hiánya

Délelőtt is folyamatos a telt ház az egyik belvárosi nyelviskolában. A nyári időszakban 10-20%-kal több a diák, mint évközben. A résztvevők egy jelentős része középiskolás diák, akik még az érettségi előtt szeretnének nyelvvizsgát tenni.

Salamon Réka
A nagymamámnál nyaralok és ő iratott be, mert szeretnék középfokú nyelvvizsgát tenni és úgy gondoltam, hogy szükség van egy kis ismétlésre mielőtt elkezdeném az iskolát.

Jánosi László
A továbbtanuláshoz mindenképpen kell egy nyelvvizsga. Angolból sem én voltam a legjobb és mindenképpen változtatni szeretnék ezen.

Szakemberek szerint ahhoz, hogy egy diák nyelvvizsgát tudjon tenni, mindenképpen kell különórákra vagy nyelviskolába járnia. Az iskolai tanórák ehhez nem elegendőek. Ebben a nyelviskolában akkor sem számítanak jelentősebb változásra, ha megvalósul a tervezet.

Nagy Marianna, ügyvezető-igazgató - Smile Nyelviskola
A továbbtanulók döntő része középfokú nyelvvizsgát tesz az érettségiig. Akiknek gondja lehet, azok a szakközépiskolákban, szakmunkásképzőkben tanulók. Nekik nehezebb helyzetük lesz, mert most sem motiváltak ahhoz, hogy idegen nyelvet tanuljanak. Ha kötelező lesz, akkor nekik még nehezebb lesz.

A Bolyai Iskolában az idén érettségizett diákok mindegyike rendelkezett legalább egy nyelvvizsgával. A diákok felének pedig két középfokú nyelvvizsgája volt már.  Az iskola vezetője szerint a motivált gyerekeken kívül többek között a jó oktatói gárda is hozzájárul ehhez. De az iskola alapítványa is szervez nyelvtanfolyamokat. Károlyi Frigyes szerint bizonyos feltételeken változtatni kell, hogy a középiskolák hatékonyan tudjanak segíteni a diákoknak.

Károlyi Frigyes, igazgató - NyME Bolyai János Gyakorló Ált. Isk. és Gimn.
Ha ehhez az Oktatási Minisztérium forrásokat biztosít és a tantervi struktúrát úgy tudja átalakítani, hogy megfelelő számú óra rendelkezésre áll, akkor elképzelhetőenk tartom. De nem azt, hogy minden diák teljesítse, hanem azok, akik ténylegesen egyetemre mennek, azoknak ez a leheteőség adott legyen.

Évről évre gond a Savaria Egyetemi Központban a nyelvvizsga hiánya. A végzősök 30-40%-a emiatt nem kapja kézhez a diplomáját. Az egyetemi központban egyébként van ingyenes nyelvoktatás, heti 3-4 órában, de a tapasztalatok szerint ezt a lehetőséget csak kevesen használják ki. A tanulmányok befejezését követően 2-3 éven belül pótolják a hiányosságot a végzősök.