MNB - 2
MNB

Hírek

Göncz Árpád nevét viseli az Iseum és az egy egykori Éva-malom előtti tér Szombathelyen

2022. augusztus 22., 19:10

Az avató ünnepséget az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án tartották a volt köztársasági elnök családtagjai jelenlétében. Göncz Árpád a rendszerváltás után két cikluson át, 1990-től 2000-ig volt a Magyar Köztársaság elnöke, személyét máig osztatlan megbecsülés övezi.

 

Göncz Árpád nevét viseli az Iseum és az egy egykori Éva-malom előtti tér Szombathelyen

A közgyűlés idén januárban nyilvánította ki, hogy közterületet kíván elnevezni Göncz Árpádról. Miután megkapták a család és a Göncz Árpád Alapítvány támogatását, április 28-án határozat született arról, hogy az Iseum és a volt Éva-malom előtti teret keresztelik el a harmadik magyar köztársaság első elnökéről. Az avató ünnepségen megjelentek Göncz Árpád gyermekei, Annamária és Benedek, valamint ifj. Bibó István.

"Göncz Árpád békességteremtő volt. És ahogy leköszönő beszédében fogalmazott, a békességszerzésre nekem egyetlen eszközöm volt, az emberi szó."

Göncz Árpád szavai mögött valódi gondolatok, őszinte érzések álltak, személyét áthatotta az emberi méltóság, amiből mindenki merítkezhetett, fogalmazott beszédében Nemény András polgármester. Mint mondta, a nehéz időkben kapaszkodót jelent számunkra Göncz Árpád életútja, aki volt a csúcson, zuhant szabadesésben, volt rab és köztársasági elnök.

Nemény András - polgármester
"Nagy szükségünk lenne arra, hogy most is jöjjön velünk az úton. Nem elöl menne, mégis vezetne. Vigyázna a lemaradókra, segítené a rászorulóknak, derűjével mosolyra fakasztaná a csüggedőket. Mint ember azóta is pótolhatatlan, de a gondolatai itt vannak velünk, és bűn lenne veszendőbe hagyni őket."

Göncz Árpád mindig megmaradt erkölcsös, tisztességes embernek, aki egy ország morális igazodási pontjává vált.

Nemény András - polgármester
"Egy tér nem tud szólni. Egy tér általában csendes, de ahogy ő mondta, a csönd néha a szónál is messzebbre hangzik. A Göncz Árpád tér a messzehangzó csend tere lesz. Emlékeztet minket a jobbik énünkre, és szeretettel vigyáz ránk. Itt a Városháza mellett, a kulturális negyedben, Szombathely szívében, pont itt, ahol lennie kell."

A Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte, hogy Göncz és Bibó István rabtársak voltak, ‘56 után életfogytiglanra ítélték őket. Göncz Árpád egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt.

Gulyás András - elnök, Göncz Árpád Alapítvány
"Soha egyetlen politikust nem övezett olyan osztatlan megbecsülést, mint őt. Konfliktusokat is vállalt, de szót értett mindenkivel. Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli erkölcsi tartása, és Szent Márton szülővárosában különösen fontos, feleségével, Zsuzsannával közös mély szociális érzékenysége áll máig töretlen népszerűsége mögött."

Íróként, műfordítóként is ismert volt, ő ültette át magyarra Faulkner, Updike és Hemingway számos írását, valamint a Gyűrűk urát. Utóbbi film betétdalát adta elő az ünnepségen Tóth Dániel énekes.

Balogh János színész Göncz Árpád Hazaérkezés című munkájából olvasott fel részletet.

"Felesége egy vasárnap elvitte kirándulni. Őt meg a kisfiút. Aki féléves volt annak idején, most meg már majdnem hét."

A tér névtábláját Göncz Árpád gyermekei, Gulyás András alapítványi elnök és Nemény András közösen leplezték le.