Hírek

Folytatódik a közfoglalkozatatási program

2016. március 11., 16:33

Folytatódik az országos kulturális közfoglalkozatatási program, amelynek keretében több mint hatezren helyezkedhetnek el a közművelődés területén. A jövő februárig tartó időszakban több szombathelyi kulturális intézmény is fogad munkavállalókat.

Folytatódik a közfoglalkozatatási program

Krisztina tavaly szeptember óta dolgozik kulturális közfoglalkoztatottként a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Szakirányú diplomája van, korábban Körmenden volt állása, de miután Szombathelyre jött férjhez és megszületett a gyermeke, nem tudta vállalni, hogy harminc kilométerre járjon dolgozni.

Rónainé Magyar Krisztina - könyvtáros
"Akkor jött ez a lehetőség, hogy közmunkásként jöhettem ide a könyvtárba. Ez azért volt számomra jó, mert így a szakmámban maradhattam, nem esem ki a gyakorlatból, és a gyes utáni visszatérés is könnyebb volt."

A feldolgozó csoportban kapott helyet, legfőbb feladata a könyvtár állományának gyarapítása. Azt mondja, mivel a közfoglalkoztatás is munkaviszonynak számít, ez számára jó lehetőség. Nemcsak a könyvtár, hanem a Savaria Múzeum és az AGORA Kulturális Központ is kihasználja a program adta lehetőségeket. Ez számukra is kedvező, hiszen a munkavállaló bére és járulékai nem az intézmény büdzséjét terhelik.

Parais István - igazgató, AGORA
"Az AGORA mint a legnagyobb megyei illetve városi kulturális közszolgáltató intézmény igénybe vette több alkalommal a kulturális közfoglalkoztatás intézményét. 2014 óta folyamatosan évente egy fővel segítjük intézményi munkákat, ami leginkább kulturális, köznevelési szakfeladat segítését és információs szolgálat ellátást jelenti."

Az AGORA idén is vár egy szakirányú végettségű közfoglalkoztatottat, aki még ebben a hónapban dolgozni kezd a Savaria moziban. A közfoglalkoztatotti alapbér bruttó 79 155 forint, ha szakképzettséget igénylő munkakörről van szó, az összeg magasabb.