Hírek

Film a Brenner-villáról

2018. június 07., 15:40

Filmen örökítette meg a Brenner-villa történetét és jelenét a Brenner János Gimnázium 3 diákja. A Miniszterelnökség Ne menj el mellette! című pályázatára készült alkotást a Berzsenyi Könyvtárban mutatták be.  

Film a Brenner-villáról

Brenneresek a Brenner-villáért címmel készítették el pályaművüket a gimnazisták a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából kiírt pályázatra. A könyvtárban a helytörténet iránt érdeklődő közönség előtt beszéltek kutatásaikról.

Gaspari Balázs
A Brenner Jánosról elnevezett iskolából jövünk, Brenner János a villában született, ez volt az alapötletünk, hogy a névadónknak a szülőházát mutassuk be, itt városi szinten sok ember nem tudja, hogy Brenner János ebben a házban született.

A fiataloknak alig egy hónapjuk volt arra, hogy feldolgozzák az épület 1800-as években kezdődő történetét és filmet készítsenek róla.

Melega Miklós
A Vas Megyei Levéltár nagyon sokat segített, archív fotókkal, és az internetet is használhattuk, bementünk az épületbe is, ott készítettünk felvételeket, kutakodtunk az ott maradt újságokból. 

A diákok felkeresték Brenner József nagyprépostot, aki a család egykori otthonáról beszélt, Torjay Valter az épület és a régi berendezés stílusát jellemezte, Molnár László az 1989-es felújításra és a későbbi, kaszinóvá alakítás utáni időszakra emlékezett vissza. Megszólaltatták a család Berlinben élő építész leszármazottját, Brenner Jánost is, aki a romos épület állapotáról és esetleges hasznosításáról nyilatkozott.

A diákok munkájukkal szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét az évek óta üresen álló, 2016-ban csaknem leégett villára, amelynek további sorsa bizonytalan.

Vámosi Áron
A villa most nincsen magyar kézben, egy külföldi, német cég a tulajdonosa, Service Inmobilien Kft., ez csak az egyik probléma, ami megnehezíti a villának a további hasznosítását, a másik az, hogy 600 millió forint jelzálog van az épületen. 

A bemutatóra egyedi bélyeget is készíttettek a villáról a diákok, akik munkájukat - angol nyelven - egy Európai uniós pályázatra is eljuttatják.