Hírek

Évtizedes rémálom - Energiaválság ide vagy oda, nem akarnak lignitbányát a toronyiak

2022. augusztus 12., 18:45

Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.

 

Évtizedes rémálom - Energiaválság ide vagy oda, nem akarnak lignitbányát a toronyiak

Több száz méter mély gödör tátongana a szántóföldek és erdők helyén Torony határában, ha megnyitnák a lignitbányát. A külszíni fejtés helyrehozhatatlan károkat okozna a környezetben.

"Itt 500-600 méter mély kubikgödör lenne egészen Szentpéterfáig."

Az energiaválság miatt a lignit-kitermelés növeléséről döntött a kormány, ami újra felébresztette a toronyiak több évtizedes félelmeit. A falu mellett ugyanis jelentős lignitmező terül el a felszín alatt, ami a földtani vagyonról szóló adattárban is szerepel. Bár a mennyisége számottevő, gazdasági értéke alacsony.

"A magyar bányászati szolgálat kerek perec leírja, hogy a toronyi lignit értéke széntüzelésű erőművek létesítésére nem megfelelő. Itt akkor álljunk is meg, érdemes-e bányászni?"

A térképen látszik a lignitmező körvonala, a sötét színnel jelölt területen már kutatások is folytak. A lignit legnagyobb része a tengerszint alatt 100-200 méteres mélységben van.

"Épeszű ember ezzel nem foglalkozik."

A polgármester jól emlékszik a 2000-es évek elején indult tiltakozási hullámra, amikor egy nógrádi cég jelentkezett, hogy kitermelné a lignitet Torony környékén. Környezetvédők, a lakosság, önkormányzatok és az osztrákok is felemelték a hangjukat, több tüntetést szerveztek, végül 2005-ben a bíróság elutasította a próbafúrásokról szóló kérelmet. Akkor a helyi képviselő-testület rendeletben tiltotta meg a bányászati tevékenységet a község területén. Ezt szeretné a polgármester újra szavazásra bocsátani a jövő keddi közgyűlésen.

Kovács György - polgármester, Torony
"Beviszem a testület elé, előszedetem a jegyző asszonnyal az akkori dolgokat, hogy ugyanolyan formában szavazzuk, szeretném nyomatékosítani, hogy nem járulunk hozzá, hogy Torony területén bárki bányásszon."

A polgármester azt mondja, eszük ágában sincs bányászattal károsítani a környezetet. Eltűnne az Arany-patak, sőt, a szombathelyi Csónakázó-tó vize is, a bányaterületen pedig évszázadokig nem lenne termőréteg. Felveszik a kesztyűt, és minden eszközzel tiltakoznak, ha erre van szükség. (levél a közös mappában) Balassa Péter Vas megyei ellenzéki képviselőként kérdést tett fel a minisztériumnak a toronyi lignitbányászattal kapcsolatban. Válaszában a tárca azt közölte, hogy nem állnak rendelkezésre bányászati koncessziós pályázat kiírásához szükséges vizsgálati anyagok Torony község körzetéről, és nincs folyamatban koncessziós eljárás. A polgármester szerint azonban ez nem biztosíték semmire.

Kovács György - polgármester, Torony
"A kormánypárt úgy dönt, hogy koncesszióba kiadja, az felülír mindent, akkor hiába volt önkormányzat, megyei önkormányzat, az annyit jelent, hogy így csinál, és holnap jönnek a munkagépek."

Szerinte az energiaválságra nem ez a megoldás, inkább a megújuló forrásokra kellene építeni. A lignit fosszilis tüzelőanyag, fiatal, még erősen fás szén. Nagy nedvesség- és hamutartalma miatt a fűtőértéke alacsony, csak erőművekben lehet gazdaságosan elégetni. A hazai lignit-kitermelés 2014 óta folyamatosan csökken.