Hírek

Érdekes régiségek a könyvtárban

2018. január 16., 16:19

Régi szállodakulcs, közel százéves telefon, ósdi szódásüveg és más különlegességek gyűlnek a könyvtárban egy közelgő kiállításra. Érdekes helytörténeti gyűjteményekből válogatnak a szervezők.

Érdekes régiségek a könyvtárban

Többek közt a tárcsázás hangjáért szeretett bele a gyűjtő ebbe az 1924-es telefonkészülékbe, amit más különleges tárgyakkal együtt egy kiállításra hozott a könyvtárba. Sorra kerülnek elő a táskából a Zsolnay-féle porcelán szigetelők, az egykor légvezetékeknél használt szerszámok, fémtáblák és más érdekes eszközök.

Fülöp Tibor
“Elsősorban a távközlés tárgykörébe tartozó dolgokat gyűjtök, távíró, távbeszélő, hálózatépítéssel kapcsolatos relikviákat. De ezenkívül Szombathely helytörténetével kapcsolatos, megszűnt vagy lebontott gyáraival kapcsolatos termékeket vagy emlékeket egyaránt.”

Féltve őrzött kincseit eddig nem volt alkalma a nagyközönség előtt bemutatni, most azonban a könyvtár helytörténeti klubja és a vasi múzeumbarát egylet közös felhívással fordult a szenvedélyes gyűjtőkhöz.

Szalayné Bodor Edit - helyismereti könyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Arra kérjük ezeket az embereket, hogy válogassanak a relikviáik közül, hiszen nincs arra mód, hogy komplett gyűjteményt bemutassunk, hanem a sokféleségen van a hangsúly. Arra törekszünk, hogy ízelítőt nyújtsunk abból, hogy mennyiféle tárgyat lehet és érdemes gyűjteni. Vagy hogy milyen érdekességek, tényleg extrém dolgok lehetnek magánemberek tulajdonában.”

Ilyen furcsaság ez a szobakulcs a valamikori Hotel Isis-ből, a gyógyszergyári drazséadagoló, vagy ez a kapa, amely a szentgotthárdi kaszagyár egyik utolsó terméke volt. Ha valaki szívesen közszemlére tenné bármilyen témájú gyűjteményének izgalmas, egyedi darabjait, január végéig jelentkezhet a klubnál. A válogatást követően február végére készülhet el a régi korok lenyomatát adó tárlat.