Hírek

Életünk ‘56

2016. november 11., 17:13

Jubileumi kiadvánnyal emlékezett meg az Életünk című folyóirat szerkesztősége 1956 hatvanadik évfordulójáról. Három, a korszakot felidéző dráma, valamint több új grafika található a csütörtökön bemutatott lapszámban.

Életünk ‘56

Az 1956-os az forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján számos, eddig nem vagy kevésbé ismert kézirat került a történészek, irodalmárok látókörébe.

Alexa Károly - főszerkesztő, Életünk
“A legtöbb idevágó szöveg emigrációban íródott. Viszont most az utóbbi 1-2 évben megdöbbentő módon kerültek elő olyan magyarországi kéziratok, a legnagyobbaktól, tehát Weöres Sándortól Szabó Lőrincig, amit akkor, az események legsűrűbbjében írták meg a maguk mondanivalóját. Eltűntek ezek. Illyés Gyula naplóját a padláson találta meg a lánya, oda volt elrejtve a többi papírok közé.”

Az Életünk című irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat egy emlékszámot szentelt a jubileumnak. Ebben eddig még nem publikált 56-os grafikák láthatók és három dráma olvasható, valamint Alexa Károly írása 1956 emlékezetéről.

A kiadványban Sarusi Mihály Álompuszta című színjátéka és Lajtai Erika drámája mellett a szombathelyi születésű Csikós Attila De ki öli meg Cézárt? abszurd drámája is helyet kapott.

Csikós Attila - író
“Egy nagyon fiktív helyzetben ezt tovább gondolhatjuk: azokat a következményeket, amik ugyan nem történtek meg a valóságban, de a mindennapjainkat meghatározzák. Egy színházban valakiről elterjedt, hogy ügynök volt, és pár gyilkosság történik. De nem, nem hajlunk át krimibe, ez nyilván nem egy krimi, picit abszurd darab.”

Az Életünk 56-os, jubileumi számát a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be. A folyóirat szerkesztősége egy szombathelyi  tematikájú számot is összeállított, legközelebb ezt ismerhetik meg az olvasók.