Hírek

Együtt élünk

2018. október 15., 15:46

"Együtt élünk" - ez a mottója annak az érzékenyítő programsorozatnak, amelynek a célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a látó és a vak embereket. Láthatatlan kiállítással, szimulációs gyakorlatokkal, bemutatókkal várják az érdeklődőket három napon át az Oladi Szakképző Iskolába.

Együtt élünk

"Magának a készüléknek a bekapcsolását is jelzi egy hang. Nulla gramm."

Beszélő mérleg, vérnyomásmérő, színfelismerő- és folyadékszint-jelző készülék - ilyen speciális eszközök segítik a vak embereket a mindennapokban.

Tamási Enikő - munkatárs, Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény
"Rá kell helyezni a pohár szélére, és ha a folyadék az adott szintet eléri, sípoló hangot ad, és mellette rezeg is."

Vakok számára készült sakktáblát, Rubik-kockát, beszélő órát is meg lehet ismerni és kipróbálni, de akár a Braille-írás alapjait is elsajátíthatják az érdkelődők.

Somogyi Katalin
"Ezzel kezdtünk tanulni annak idején, amikor gyerekek voltunk, ez az írás hat pontból áll. Itt vannak a kis ablakok, ezekbe hat pont fér bele, abból alakulnak ki a betűk."

Október 15. a fehér bot világnapja. Ehhez kapcsolódóan öt szervezet együttműködésével valósul meg az érzékenyítő program, amelyre elsősorban iskolás csoportokat várnak. Az elmúlt években közel kétezren ismerkedtek meg a vakok mindennapjaival.

Fekete Árpád - igazgató, Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet
"Emberek, akik nem ebben az élethelyzetben élnek, akár néhány percre is, de meg tudják érezni, hogy ez a másképp élés mit jelent a mindennapokban, és mindettől azt várjuk, hogy a későbbiekben ők nagyobb elfogadással, empátiával, megértéssel tudnak felénk közeledni."

A megnyitón Puskás Tivadar polgármester arra emlékeztetett: egy közösség erejét az mutatja meg igazán, hogyan bánik a rászorultjaival, és Szombathelyen jelen van a segítés eszméje. Ezt maguk az érintettek is megerősítik.

Fekete Ferencné
"Ha kimegyek a városba mégis, és valahol elbizonytalanodom, abban a pillanatban nenmtúől, kortól függetlenül jönnek segíteni."

"Itt van egy paradicsom. Igen. Itt egy paprika."

A lecsó alapanyagait összeválogatni, pénzérméket tapintással felismerni, asztalt megteríteni - ilyen kihívásoknak kell megfelelni a láthatatlan kiállításban bekötött szemmel, sötétben. Szerdáig ezt is bárki kipróbálhatja az Oladi Szakképző Iskolába.